Niebo – nowa knajpka w Opolu. Lokal powstał z pasji do słodkości

opolska360.pl 7 miesięcy temu

Niebo w Opolu powstało kilka tygodni temu. Dwupoziomowy lokal mieści się przy ul. Kołłątaja. Ta kawiarnio-cukiernia ma nowoczesny styl wystroju. Nastrój tworzą interesujące detale. Między innymi okazałe żyrandole, lustra różnej wielkości i kształtów. Klimat nadają też m.in. odrestaurowane stare meble, stara porcelana czy kryształowa zastawa. Nie brakuje zieleni.

Niebo w Opolu. Z miłości do cukiernictwa

Niebo w Opolu to oczko w głowie Julii Osipiak z Opola, założycielki lokalu.- Wystrój „Nieba” to w moim odczuciu mieszanka prostoty, minimalizmu i elegancji, co dopełnia forma i serwis naszych słodkości czy napojów – tłumaczy.

Jak mówi, pomysł na prowadzenie własnej cukiernio-kawiarni miała już w szkole średniej.

– Podczas studiów, gdy pracowałam w różnych lokalach gastronomicznych, zdecydowałam się na pracę w cukierni. I był to strzał w dziesiątkę – wspomina.

Niebo w Opolu – na miejscu są nietypowe wypieki.

Zdradza, iż jej wcześniejsze fascynacje cukiernicze, liczne podróże i wyjazdy pozwalające poznawać nowe smaki obudziły w niej miłość do cukiernictwa.

– Zaangażowanie i ciężka praca doprowadziły mnie na pozycję samodzielnego cukiernika, w jednej z liczących się kawiarni w Poznaniu, gdzie opracowałam i przygotowałam od podstaw całe menu wypieków oraz słodkości – dodaje.

Dla Julii Osipiak powrót do Opola i otwarcie własnego biznesu był marzeniem od początku studiów. I faktycznie to się udało, ponieważ dziś opolanie mogą kosztować słodkości stworzonych według ściśle opracowanych przez nią receptur.

Niebo w Opolu to zrealizowane marzenie pani Julii.

– Poprzez moje wypieki oraz słodycze chcę również pokazywać nie zawsze oczywiste połączenia smakowe – zapewnia cukierniczka.

Jak tłumaczy, nazwa Niebo to oczywiście nie jest przypadek. – Chciałam aby goście, którzy będą kosztowali naszych wypieków i słodyczy, poznali i wyczuli „niebiańskie” smaki – śmieje się.

Tu nie ma stałego menu

Wyróżnikiem rozmaitych wypieków i deserów, jest fakt, że powstają od podstaw codziennie w pracowni przy ulicy Kołłątaja. A są to w szczególności wypieki francuskie z croissantami na czele. Zadowoleni będą także fani serników. Tu postawiono na ich kilka typów. Znajdzie się też coś dla miłośników wypieków drożdżowych, ale i wytrawnych przekąsek, w tym propozycji śniadaniowych.

– Nie mamy stałego menu. W naszych witrynach każdego dnia nasi goście spotykają inne słodycze, co jest zgodne z filozofią prowadzenia Nieba związaną z codziennym przygotowywaniem świeżych wypieków – podsumowuje Julia Osipiak.

Idź do oryginalnego materiału