Niebieska herbata – przepis na bubble tea na bazie naparu z klitorii
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/4 szklanki drobnych kulek tapioki,
- 2 szklanki (500 ml) wody,
- 2 łyżki suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej,
- 1 szklanka (250 ml) napoju roślinnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- syrop klonowy lub z agawy do smaku.
Zobacz także: Domowe bubble tea za jedyne 50 groszy. Bosacka proponuje przepis na modny napój za małe pieniądze
Jak zrobić niebieską bubble tea z klitorią?
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj pół litra wody.
- Dodaj kulki tapioki i gotuj na małym ogniu przez 15 minut od wypłynięcia.
- Zostaw na 15 minut pod przykryciem.
- Następnie kwiaty klitorii zalej wrzątkiem i zaparzaj przez kilka minut. Powstanie napar o pięknym niebieskim kolorze.
- Odlej napar i dodaj do niego sok z cytryny – zmieni wówczas barwę na fioletową.
- Podgrzej napój roślinny.
- Do szklanek nakładaj kulki tapioki, zalewaj naparem i ciepłym napojem.
- Posłodź do smaku.
Wskazówka
Jeśli chcesz, żeby bubble tea z klitorią zachowała niebieski kolor, nie zakwaszaj naparu sokiem z cytryny.
Zalety niebieskiej herbaty
Napar wykorzystany do zrobienia walentynkowej bubble tea ma wiele korzystnych adekwatności. Uważa się, iż poprawia koncentrację i przyspiesza zapamiętywanie podczas nauki. Napar z klitorii stosowany był od wieków w medycynie ajurwedyjskiej. Regularne picie naparu ułatwia zrelaksowanie i dodaje energii, a także pozwala zwalczyć przygnębienie. Warto pamiętać, iż klitoria ternateńska jest rośliną szczególnie polecaną kobietom. Regularne stosowanie niebieskiej herbaty unormuje cykl menstruacyjny, podczas okresu działa rozkurczowo na mięśnie, a także przyspiesza metabolizm oraz spowalnia procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, iż niebieska herbata to także bezalkoholowy afrodyzjak, gdyż działa pozytywnie na układ krążenia i przyspiesza ukrwienie organizmu.
Jak smakuje butterfly pea tea?
Niebieska herbata ma charakterystyczny smak. Przypomina połączenie suszonych ziół z lekko drzewnym posmakiem. Można wyczuć też delikatną słodycz i ziołowo-kwiatowy aromat. Ponadto napar z klitorii służy do barwienia ciast, ryżu, lodów, deserów, kremów, koktajlów, chleba i makaronów. Takie dania mają niebieski kolor, a po dodaniu soku z cytryny zmieniają barwę na różową lub fioletową.
Kolacja we dwoje na walentynki
Książka „Roślinna kuchnia miłości” to źródło wielu inspirujących przepisów. Wśród nich można znaleźć takie specjały jak zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i skórką cytrynową, steki z kapusty z jaglanym tabbuleh, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, czekoladowe trufle z marcepanem, jaglany Red Velvet i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: