Jeśli znudziły Ci się klasyczne jajka na twardo i faszerowane kombinacje, czas na małą kulinarną wycieczkę! Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to pyszna, niebanalna alternatywa na wielkanocny poranek. Prosto, szybko, trochę inaczej – a smakuje tak, iż aż chce się powtórkę.
Feta zapiekana z jajkiem – świąteczne śniadanie z jajem (i humorem)!
Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to kolejne śniadaniowe cudo, które wskakuje na mój talerz. Jajka kocham w każdej postaci – na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce, a choćby kiedy tylko udają jajka w wegańskich przepisach (choć wtedy patrzę na nie z lekkim podejrzeniem). Jem je nie tylko od święta, ale przy świątecznym stole też się świetnie odnajdują.
W tym daniu jajka mają swoje pięć minut – są zapiekane w towarzystwie rozpływającej się fety i soczystych pomidorów. I wiecie co? Nie mam nic przeciwko takim kombinacjom! To nie muszą być zawsze jajka faszerowane, klasycznie na twardo czy pływające w sosie chrzanowym (choć i te bardzo lubię – niech się nie obrażą).
Ale skoro jeszcze nie miałam okazji zjeść fety zapiekanej z jajkiem, to może najwyższa pora to zmienić? Kto powiedział, iż świąteczne śniadanie nie może być trochę inne – trochę greckie, trochę pomidorowe, a przede wszystkim – pyszne?
To nie jest zwykłe śniadanie…
To danie zmieni Twoje śniadaniowe przyzwyczajenia – serio! Już nigdy nie spojrzysz na jajecznicę tak samo. Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to totalna petarda. Niby znasz składniki, niby wiesz, co się wydarzy… a tu bam! – ser się ciągnie, jajko się rozlewa, a pomidory robią swoją soczystą robotę.
To taki śniadaniowy przebój, który potrafi rozkręcić choćby najbardziej zaspany poranek. I ostrzegam – może się zdarzyć, iż będziesz to robić nie tylko od święta. Bo kiedy raz spróbujesz, wracanie do suchej kanapki z żółtym serem może być… bolesne emocjonalnie.
250 g mieszanych pomidorów koktajlowych ½ czerwonej cebuli, małej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chili szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego 100 g sera feta kilka listków świeżej bazylii garść szpinaku 2 jajka szczypiorek do posypania 4 łyżki oliwy z oliwek sól morska do smaku
Feta zapiekana z jajkiem
Drukuj
Składniki:
Przygotowanie: