Nie zgadniesz, co właśnie wylądowało w piekarniku!

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Jeśli znudziły Ci się klasyczne jajka na twardo i faszerowane kombinacje, czas na małą kulinarną wycieczkę! Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to pyszna, niebanalna alternatywa na wielkanocny poranek. Prosto, szybko, trochę inaczej – a smakuje tak, iż aż chce się powtórkę.

Feta zapiekana z jajkiem – świąteczne śniadanie z jajem (i humorem)!

Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to kolejne śniadaniowe cudo, które wskakuje na mój talerz. Jajka kocham w każdej postaci – na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce, a choćby kiedy tylko udają jajka w wegańskich przepisach (choć wtedy patrzę na nie z lekkim podejrzeniem). Jem je nie tylko od święta, ale przy świątecznym stole też się świetnie odnajdują.

W tym daniu jajka mają swoje pięć minut – są zapiekane w towarzystwie rozpływającej się fety i soczystych pomidorów. I wiecie co? Nie mam nic przeciwko takim kombinacjom! To nie muszą być zawsze jajka faszerowane, klasycznie na twardo czy pływające w sosie chrzanowym (choć i te bardzo lubię – niech się nie obrażą).

Ale skoro jeszcze nie miałam okazji zjeść fety zapiekanej z jajkiem, to może najwyższa pora to zmienić? Kto powiedział, iż świąteczne śniadanie nie może być trochę inne – trochę greckie, trochę pomidorowe, a przede wszystkim – pyszne?

To nie jest zwykłe śniadanie…

To danie zmieni Twoje śniadaniowe przyzwyczajenia – serio! Już nigdy nie spojrzysz na jajecznicę tak samo. Feta zapiekana z jajkiem i pomidorami to totalna petarda. Niby znasz składniki, niby wiesz, co się wydarzy… a tu bam! – ser się ciągnie, jajko się rozlewa, a pomidory robią swoją soczystą robotę.

To taki śniadaniowy przebój, który potrafi rozkręcić choćby najbardziej zaspany poranek. I ostrzegam – może się zdarzyć, iż będziesz to robić nie tylko od święta. Bo kiedy raz spróbujesz, wracanie do suchej kanapki z żółtym serem może być… bolesne emocjonalnie.

Feta zapiekana z jajkiem

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 25min 25min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

250 g mieszanych pomidorów koktajlowych

½ czerwonej cebuli, małej

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki płatków chili

szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego

100 g sera feta

kilka listków świeżej bazylii

garść szpinaku

2 jajka

szczypiorek do posypania

4 łyżki oliwy z oliwek

sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  2. Pomidorki, cebulę, czosnek, liście świeżej bazylii i fetę rozłożyć w żaroodpornym naczynia. Skropić porządnie oliwą z oliwek, posypać suszonym oregano
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Wyjąć zapiekanki, rozdrobnić fetę widelcem i wymieszać z pomidorami. Dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać.
  4. Zrobić wgłębienie na środku i wbić w każdą porcję po jednym jajku. Zapiekać, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Podać na gorąco z chlebem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie

Idź do oryginalnego materiału