Schabowy z bakłażana to bezmięsna wariacja klasycznego kotleta, która potrafi zaskoczyć choćby największych mięsożerców. Kiedyś trafiłam na burzliwą dyskusję: „Jak można nazywać coś schabowym, skoro nie ma tam ani grama mięsa?” – pytali niektórzy. I choć wydaje się to na pierwszy rzut oka nielogiczne, to jednak nazwa „schabowy” odnosi się bardziej do formy dania – panierowanego kotleta – niż do konkretnego kawałka schabu.
Zresztą, kto powiedział, iż schabowy musi być tylko ze schabu? Robi się go z karkówki, z indyka, a choćby cielęcy sznycel wpisuje się w ten panierowany kanon. Może więc schabowy z bakłażana to po prostu kolejny kreatywny twist?
Niektórzy mówią, iż wegetarianie i weganie tak bardzo tęsknią za smakiem mięsa, iż przypisują swoim potrawom mięsne nazwy – może to taka kulinarna nostalgia? A może po prostu sposób, żeby łatwiej opisać smak i konsystencję dania?
Jedno wiem na pewno: lekko grillowany, złocisto panierowany bakłażan smakuje wybitnie. Serio, to schabowy z bakłażana, który śmiało może stanąć do pojedynku z klasykiem z mięsa. Śmiem twierdzić, iż potrafi zmylić kubki smakowe – i to pozytywnie!
Myślicie, iż przesadzam? Spróbujcie tego przepisu, a potem wróćmy do rozmowy.
Jak zmajstrować schabowego z bakłażana?
Spokojnie, to nic trudnego – żadna kulinarna alchemia! Na początek wsadziłam bakłażana do piekarnika. Kiedy jego skórka zaczęła się rumienić i lekko marszczyć, bez ceregieli zdjęłam ją jak płaszcz po ciężkim dniu. W całym tym procesie trzymałam go za ogonek – nie tylko po to, żeby się nie poparzyć, ale też żeby cały bakłażanowy twór nie rozpadł się w rękach.
A potem już prawie klasyka – rozmącone jajko i… no właśnie, nie żadna tarta bułka! Mój schabowy z bakłażana zasługuje na coś ekstra. Zamiast bułki poszły zmielone migdały, starty parmezan, szczypta chilli i suszone oregano. Taki zestaw robi robotę i podnosi ten wege kotlet na zupełnie nowy poziom.
Na koniec szybki rzut na dobrze rozgrzany tłuszcz i gotowe! Złocisty, chrupiący, pachnący – schabowy z bakłażana, który nie udaje mięsa, ale i tak kradnie show.
Z czym jeść panierowany kotlet z bakłażana?
Oberżyna – tak, to też oficjalna (i trochę poetycka) nazwa bakłażana – świetnie dogaduje się z pomidorami. Ugotowałam więc szybki, aromatyczny sos pomidorowy, coś w stylu klasycznej marinary. Nie miksowałam go na gładko – zostawiłam kawałki pomidorów, żeby całość wyglądała bardziej „fancy”. Potem zrobiłam to, co robią szefowie kuchni w modnych knajpkach – rozsmarowałam sos artystycznie po talerzu. Na to dumnie wylądował kotlet z bakłażana, czyli mój własny schabowy bez grama mięsa.
Dla mnie – petarda. Dla mojego męża… cóż, lekki bunt, bo „gdzie mięso?”. Ale iż lubi bakłażana i swoje ukochane pomidory, to zjadł bez większego protestu. Może choćby z lekkim zadowoleniem – chociaż tego głośno nie przyznał.
Także jak się zastanawiacie, z czym jeść schabowego z bakłażana, to pomidorowa marinara to strzał w dziesiątkę. Do tego może listki bazylii, trochę rukoli albo kapka oliwy z chili – i macie obiad jak z restauracji, tylko bez rachunku.

Schabowy z bakłażana
DrukujSkładniki:
Schabowy
2 małe bakłażany
1 jajko
4 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki startego parmezanu
1½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonych płatków chilli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Marinara
400 g krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
10 listków bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 250ºC, funkcja grilla. Nakłuć bakłażana i piec w piekarniku przez 20 minut. Z upieczonego bakłażana zdjąć skórkę. Pozostawić ogonek. Następnie rozkroić bakłażana ale nie do końca, tak żeby można go było chwycić za ogonek. Lekko rozsunąć na kształt wachlarza.
- W miseczce wymieszać jajko z solą i przyprawami. Dodatkowo lekko posolić również bakłażana. Wymieszać migdały z parmezanem, oregano i płatkami chilli.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zanurzyć bakłażana w jajku, następnie obtoczyć w panierce. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Ugotować sos marinara. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, następnie wlać pomidory, dodać przyprawy, grubo pokrojoną bazylię, ocet balsamiczny i gotować sos przez 15 minut. Sos powinien być gęsty. Sos można zmiksować.
- Podać schabowy z bakłażana z sosem pomidorowym. Posypać zieleniną. Smacznego!