Nie zatęsknisz za owsianką. Okrzyknęli ją "superżywnością stulecia". Odchudzanie ruszy z kopyta

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
Czym można zastąpić owsiankę? Wybierz zapomnianą alternatywę, która będzie smaczna i sycąca, a w dodatku bezglutenowa, lekka i przyjazna dla trawienia. Powoli wraca do łask, a jej regularna obecność w jadłospisie przynosi wiele korzyści.
jeżeli znudziło ci się codzienne serwowanie owsianki jako pierwszego posiłku albo po prostu szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie pełne witamin i energii postaw na kaszę jaglaną. To żywieniowy hit, który wychodzi z cienia i przestaje być pomijanym produktem w sklepowych alejkach. Zwana także jagłami, wytwarzana jest z nasion prosa, które są lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B, żelazo, miedź, krzem oraz lecytynę. Za sprawą cennego składu nie tylko wspiera trawienie, ale także poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna o ślubie z Krzysztofem Byniakiem. "Czekam aż moja córka skończy 18 lat" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co daje jedzenie kaszy jaglanej? Wnioski naukowców dają do myślenia
Nad metaanalizą wpływu prosa (zboża używanego do wyrobu kaszy jaglanej) pochylili się badacze z Międzynarodowego Instytutu Badań nad Uprawami Tropików Półpustynnych (ICRISAT). W raporcie opublikowanym na łamach czasopisma "Frontiers in Nutrition" przedstawili, iż włączenie go do codziennej diety obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wspierając zdrowie serca.


Wykazali również, iż regularne jedzenie jaglanki pomaga w procesie odchudzania. Nie tylko zmniejsza apetyt, ale także sprzyja redukcji BMI choćby o 7 proc. u osób z nadwagą, zakładając spożycie w granicach 50-200 g dziennie przez 3 miesiące (i oczywiście utrzymywaniu deficytu kalorycznego):
Proso, z jego bogatym profilem odżywczym i zdolnością adaptacji do różnych warunków wzrostu, jest gotowe, aby stać się superżywnością stulecia.


Kasza jaglanaistock/@icetocker


Jak zrobić dobrą jaglankę? W tej wersji podbije kubki smakowe każdego, kto spróbuje
Lato to czas, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Warto więc z tego skorzystać i przygotować jaglankę, dzięki której rozpoczniemy pysznie każdy dzień. Kasza jaglana będzie się świetnie komponować, podobnie jak owsianka, z orzechami, bakaliami czy miodem.


Wodę i mleko (po 1 szklance każdego) i zagotuj w garnku.
Kaszę jaglaną (ok. 1/2 szklanki) upraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać się orzechowy aromat. Następnie przepłucz kaszę gorącą wodą i dodaj do gotującego się płynu.
Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, nie podnosząc pokrywki, wraz z ziarenkami wyjętymi z 1 laski wanilii.
Przełóż ugotowaną kaszę do misy blendera i zmiksuj na gładki krem. Odstaw do lekkiego przestudzenia (jaglanka powinna być ciepła, ale nie gorąca).
Dodaj 2 łyżki sproszkowanych orzechów, szczyptę ulubionych przypraw (np. cynamonu, kardamonu), 1 łyżkę oleju (np. kokosowego lub lnianego) oraz 1-2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionymi owocami. Smacznego!


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału