Bakłażan jest najpopularniejszym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej, ale coraz częściej gości także w serwowanych przez nas potrawach. Jest doskonałym źródłem błonnika i antyoksydantów. jeżeli do pasty z bakłażana dodamy jeszcze inne warzywa i przyprawy, to uzyskamy prawdziwą bombę witaminową i smakową. Koniecznie wypróbuj.
REKLAMA
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Pasta z bakłażana na kanapki. Zacznij od skompletowania składników
Lista składników potrzebnych do przygotowania smarowidła nie jest długa. Są to produkty łatwo dostępne, a większość z nich prawdopodobnie znajdziesz w swoim domu. Na cztery małe słoiczki pasty z bakłażana na kanapki potrzeba:
2 dużych bakłażanów
2 marchewek
1 cebuli
500 g pomidorów
5-6 ząbków czosnku
1/2 puszki ciecierzycy w zalewie (200 g)
50 g orzechów pekan
przypraw: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki
2-3 łyżek oleju roślinnego
Jak zrobić pastę z bakłażana krok po kroku?
jeżeli marzy Ci się kromka świeżego pieczywa z aromatycznym smarowidłem i ulubionymi dodatkami (świetnie sprawdzi się ogórek kiszony), to koniecznie musisz wiedzieć, jak zrobić pastę z bakłażana. Szczegóły znajdziesz poniżej:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Bakłażana i cebulę kroimy w plastry, marchewki na mniejsze kawałki, a pomidory w ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeżeli są bardzo duże)
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa. Smarujemy dokładnie pędzlem nasączonym olejem
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone (ok. 30 minut)
Warzywa wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski do wystudzenia
Pasta z bakłażana - przepis. Co należy zrobić w dalszej kolejności?
jeżeli warzywa są wystudzone, to już tylko chwila dzieli Cię od tego, aby posmakować pysznej pasty z bakłażana. Przepis jest następujący:
do warzyw w misce dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, orzechy i przyprawy
wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką, jednolitą masę
smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy
Gotową pastę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Produkt przechowujemy w lodówce.
Pasta z bakłażana do słoika na zimę. Wykorzystaj ten sam przepis
Zgodnie z powyższą recepturą możesz przygotować także pastę z bakłażana do słoika na zimę. Wystarczy, iż po przełożeniu smarowidła do słoiczków wykonasz pasteryzację w kąpieli wodnej lub np. w piekarniku. Tak przygotowany produkt możesz przechowywać w spiżarni przez kilka-kilkanaście miesięcy.
Zobacz też: Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?