Nie z pomidorów i nie z cukinii. Ketchup na zimę robię z czegoś innego. Wychodzi 10/10

g.pl 3 dni temu
Bardzo dużo osób robi własny ketchup na zimę. I choć zwykle kojarzy się on z pomidorami, to niekonicznie musi być z nich zrobiony. Oto przepis na specjalny ketchup, który posmakuje wszystkim.
Domowy keczup dyniowy to ta pozycja, której nie powinno zabraknąć w spiżarni w okresie zimowym. Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. To najlepszy moment, aby wzbogacić zapasy o znakomity rarytas, który z całą pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Keczup z dyni to alternatywa dla klasycznego pomidorowego sosu. o ile lubicie interesujące i smaczne eksperymenty kulinarne, zdecydowanie warto wypróbować poniższą recepturę. Dyniowy specjał można dodawać praktycznie do wszystkiego, np. do pieczonych ziemniaków, soczystego mięsa czy choćby domowych chipsów. Świetnie będzie pasować również jako dodatek do makaronu. Keczup z dyni jest przepyszny, a przy tym naprawdę zdrowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu


Jak zrobić keczup z dyni samodzielnie? To wcale nie jest trudne
Jak zrobić keczup z dyni i w jaki sposób go przechowywać? Wykonywanie domowej roboty sosów, przetworów, czy też warzywnych keczupów często wymaga od nas sporego zaangażowania. Dlatego zawsze warto zrobić je w większej ilości. o ile będą odpowiednio przygotowane i przechowywane, mogą przetrwać cały zimowy sezon. O ile wcześniej nie wylądują na naszych talerzach. Poniżej zamieszczamy przepis na keczup z dyni.


Przepis na keczup z dyni z zalewą:
Składniki:


3 kg dyni
1-1,5 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
sól, pieprz


Składniki na zalewę:


1/2 l przecieru pomidorowego
1 szklanka octu
1/2 kg cukru
przyprawy: suszone pomidory, papryka słodka, oregano, bazylia


Wykonanie:


Dynię dokładnie umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Zasypać solą i odstawić na trzy godziny.
To samo zrobić z cebulą oraz papryką (jej nie musimy obierać)
Po tym czasie ugotować warzywa do miękkości i zmiksować na gładką masę.
Składniki na zalewę zagotować. Dołożyć zmiksowane warzywa.
Gotować przez około 20-30 minut.
Przygotować słoiki. Wlać zagotowany keczup. Zakręcić słoiki. Odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Opcjonalnie można je zapasteryzować (tu znajdziesz przepis).
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Najlepiej w piwnicy lub spiżarni.


Zobacz też: Czy wszystkie maślaki są jadalne? Od maślaka żółtego do pstrego - poznaj różnice
Idź do oryginalnego materiału