Nie wyrzucaj zwiędniętych rzodkiewek. W mig odzyskają świeżość

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: rzodkiewka - Pyszności; foto: Canva


Miękkie i pomarszczone rzodkiewki wyglądają nieaptecznie, ale fakt, iż zwiędły nie sprawia, iż powinny wylądować w koszu. Bez problemu przywrócisz im dawny wygląd. Zastosuj starą jak świat metodę i ciesz się smakiem chrupiących jarzyn.

Odświeżone warzywa są smaczne i przez cały czas pozostaje w nich sporo wartości odżywczych, ale dobrze, by nie doprowadzać ich do takiego stanu. By cieszyć się w pełni ich smakiem i walorami prozdrowotnymi, zjadajmy je, kiedy są w pełni świeże. Ważne jest również to, gdzie trzymamy warzywa. Część z nich powinna mieć swoje miejsce w spiżarni, a kolejne w lodówce. Jak więc przechowywać rzodkiewkę, by była w dobrej formie jak najdłużej?

Przeczytaj również: Jesz często cebulę? Sprawdź, jak bardzo to wpływa na twój organizm

Jak uratować zwiędnięte rzodkiewki?

Świeże warzywa więdną z powodu spadku wilgotności. Dlatego też, o ile rzodkiewki mają nieapetyczną, pomarszczoną skórkę, oznacza to, iż straciły wodę. W miarę jej odparowywania warzywa stają się miękkie i elastyczne. Więdnięcie nie powoduje jednak, iż produkty przestają być zdrowe czy jadalne – o ile ilość witamin spada, tak pozostają minerały, węglowodany i wiele innych składników odżywczych.

Zasada jest taka, iż warzywa korzeniowe, nie tylko rzodkiewkę, ale i marchewkę czy pietruszkę uratujesz, zapewniając im wilgotne środowisko. jeżeli więc włożysz zwiędłą rzodkiewkę do zimnej wody na około 5 minut (w przypadku większych warzyw potrzeba też więcej czasu) powinna wrócić do dawnej formy i stać się twarda, chrupiąca i jędrna. Pamiętaj jednak, by „reanimowane” w ten sposób warzywa zjeść jak najszybciej.

rzodkiewka – Pyszności; foto: Canva

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Rzodkiewek nie powinno przechowywać się na blacie lub w żadnym innym ciepłym miejscu. Przed umieszczeniem ich w lodówce, dokładnie je umyj i osusz. Korzenie rzodkiewki potrzebują wilgotnego środowiska. Włóż je więc do plastikowego bądź szklanego pojemnika, lekko zanurzając w wodzie (pamiętaj, by regularnie ją wymieniać). Nie powinno być jej zbyt dużo, ponieważ warzywa mogą napęcznieć, stracić kolor i smak. Pamiętaj, by pojemnik był szczelnie zamknięty.

Rzodkiewki należy przechowywać w lodówce – niska temperatura pomaga utrzymać ich świeżość. Pojemnik umieść w najzimniejszej części chłodziarki, zwykle na dolnej półce. Pamiętaj, iż rzodkiewki nie nadają się do zamrażania, ponieważ mogą stać się miękkie i bez smaku. Oczywiście, warzywa te smakują najlepiej w ciągu kilku dni po zakupie. Odpowiednio przechowywane powinny zachować świeżość do siedmiu dni.

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz je przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek zup czy jako baza do stworzenia pesto.

Idź do oryginalnego materiału