Nie wyrzucaj zielonych liści. Mamy pyszny przepis na pesto z liści rzodkiewki. Idealne do zajadania na wiosnę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/los_angela /zdjęcie ilustracyjne


Pesto z liści rzodkiewki to zdrowy i prosty przysmak, który zrobisz z łatwo dostępnych składników. Mając warzywa ze sprawdzonego źródła, warto wykorzystać je w całości. Z liści rzodkiewki można zrobić intensywne w smaku pesto do makaronu i na kanapki. Oto przepis na domowe pesto z liści rzodkiewki.

Pesto z liści rzodkiewki – prosty przepis

Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • liście rzodkiewki z 1 pęczka,
  • 200 ml wody,
  • 40 g pestek słonecznika,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie: świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki?

Przygotowanie:

  1. Liście rzodkiewki należy dokładnie umyć i namoczyć w szklance wody przez 10 minut.
  2. Pestki słonecznika należy uprażyć na suchej patelni, do momentu aż nabiorą brązowego koloru i przyjemnego aromatu.
  3. W blenderze z ostrzem w kształcie litery S należy umieścić odsączone liście rzodkiewki, uprażone pestki słonecznika, ząbek czosnku, olej, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki należy zblendować do momentu otrzymania gładkiej pasty.
  5. Otrzymane pesto z liści rzodkiewki i słonecznika należy przełożyć do słoiczka i z wierzchu zalać łyżką oleju.
  6. Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Sposób podania

Kremowe pesto z liści rzodkiewki można używać jako dodatek do ugotowanego makaronu al dente, do grzanek z kajzerki lub użyć do wypiekania chlebka ziołowego. Takie pesto znakomicie smakuje z kotletami warzywnymi lub plackami ziemniaczanymi. Można go używać także jako dodatek do pieczonych warzyw korzeniowych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału