Pesto z liści rzodkiewki – prosty przepis
Liczba porcji: 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- liście rzodkiewki z 1 pęczka,
- 200 ml wody,
- 40 g pestek słonecznika,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 30 ml soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 g soli,
- opcjonalnie: świeżo mielony czarny pieprz.
Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki?
Przygotowanie:
- Liście rzodkiewki należy dokładnie umyć i namoczyć w szklance wody przez 10 minut.
- Pestki słonecznika należy uprażyć na suchej patelni, do momentu aż nabiorą brązowego koloru i przyjemnego aromatu.
- W blenderze z ostrzem w kształcie litery S należy umieścić odsączone liście rzodkiewki, uprażone pestki słonecznika, ząbek czosnku, olej, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki należy zblendować do momentu otrzymania gładkiej pasty.
- Otrzymane pesto z liści rzodkiewki i słonecznika należy przełożyć do słoiczka i z wierzchu zalać łyżką oleju.
- Gotowe pesto można przechowywać w lodówce do 7 dni.
Sposób podania
Kremowe pesto z liści rzodkiewki można używać jako dodatek do ugotowanego makaronu al dente, do grzanek z kajzerki lub użyć do wypiekania chlebka ziołowego. Takie pesto znakomicie smakuje z kotletami warzywnymi lub plackami ziemniaczanymi. Można go używać także jako dodatek do pieczonych warzyw korzeniowych.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: