Nie wyrzucaj szypułek po truskawkach. Korzystnie wpływają na mózg i poprawiają pamięć

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zarówno truskawki, jak ich szypułki są bardzo zdrowe - Pyszności; foto: Canva


Truskawki to uwielbiane przez wszystkich owoce, a jednocześnie składnik niezliczonej ilości ciast, deserów i koktajli. kilka osób wie, iż ich szypułki są równie zdrowe, a sposób na wykorzystanie ich niezwykłych adekwatności jest bardzo prosty. Co z nimi zrobić? To pokazała popularna zielarka.

Ewa Kozioł to autorka licznych książek, artykułów i kursów, a także założycielka największego w Polsce ekobloga, traktującego o kwestii ekologii, medycyny naturalnej i ziołolecznictwa. Jak twierdzi ta dyplomowana zielarka, jeszcze 6 lat temu — kiedy zakładała swojego bloga — wyrażenie „eko” kojarzyło się jedynie z segregowaniem śmieci. Jej działalność miała przyczynić się do spopularyzowania tego zagadnienia, dzięki czemu ekologia nie tylko przestała być tematem tabu, ale stała się też bardziej niż dotychczas modna.

Dzisiaj założony przez Ewę Kozioł blog „Zielony Zagonek” cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Na samym Facebooku stronę śledzi niemal 200 tysięcy osób. To właśnie w tym medium społecznościowym Kozioł postanowiła przypomnieć wszystkim, iż szypułki truskawek nie są wcale nic niewartym śmieciem, którego miejsce jest w kompostowniku. To coś zdecydowanie więcej.

Zarówno truskawki, jak ich szypułki są bardzo zdrowe – Pyszności; foto: Canva

Szypułki równie dobre, co truskawki

Wszyscy wiemy, iż truskawki to honorowy przedstawiciel tzw. superfoods, który doskonale wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. A jeżeli nie wszyscy — to więcej o tym możesz przeczytać w innym naszym artykule. Dzisiaj chcemy się jednak skupić na tej części truskawek, o której do tej pory kilka się mówiło. Szypułki: co o nich sądzi autorytet w tej dziedzinie, Ewa Kozioł?

– Czy wiesz, iż truskawki mogą poprawić twoją pamięć? A dokładniej: ich szypułki. Tak, to prawda. W świecie medycyny naturalnej te często ignorowane części truskawek są prawdziwym skarbem natury. adekwatności antyoksydacyjne flawonoidów zawartych w szypułkach truskawek mogą pomóc w walce z zaburzeniami poznawczymi związanymi z pamięcią, a choćby demencją – opowiedziała w swoim nagraniu opublikowanym na Facebooku Ewa Kozioł.

Specjalistka nie pozostała jedynie w sferze teorii i przeszła również do praktyki. Pokazała, jak w prosty sposób czerpać z tych niezwykłych adekwatności szypułek. Cała sztuka polega na przyrządzeniu z nich domowego naparu poprawiającego pracę mózgu.

Żeby go przygotować, wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych szypułek truskawek do naczynia, a następnie zalać je szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie należy przecedzić płyn. Następnie pozostaje już tylko cieszyć się niesamowitym wsparciem dla umysłu w postaci naparu!

Idź do oryginalnego materiału