Wielkanoc to najważniejsze święto w Kościele katolickim, dlatego jest z nim związany szereg tradycji. Jedna z nich dotyczy Wielkiej Soboty. Tego dnia wierni wybierają się do kościołów z przyozdobionymi koszyczkami pełnymi jedzenia, aby poświęcić je przed ucztowaniem. Choć zawartość święconki może różnić się w zależności od regionu, to jednak cześć produktów powinna być zawsze taka sama.
REKLAMA
Zobacz wideo Tak Halejcio ozdobiła dom na Wielkanoc
Co symbolizują pokarmy w koszyczku wielkanocnym? To produkty mają istotną symbolikę
Koszyczek wielkanocny jest jednym z najważniejszych symboli tego święta. Nie da się nie zauważyć, iż z biegiem lat zmieniał się jego wygląd. Niegdyś używano wyłącznie koszy wiklinowych poprzetykanych bukszpanem, a dziś można spotkać również kolorowe koszyki z filcu lub bogato zdobione kwiatami. O ile wygląd koszyczka nie ma aż tak wielkiego znaczenia, to jednak powinien on zawierać wytyczone przez Kościół i tradycję produkty. Każdy z nich ma bowiem własną symbolikę. Jak czytamy na portalu Deon, do święconki powinno się włożyć:
ugotowane jajka lub kolorowe pisanki - symbol życia, które się odradza i Zmartwychwstania Chrystusa;
chleb - podstawowy posiłek człowieka, symbolizujący ciało Chrystusa;
baranka wykonany z masła, ciasta lub cukru - oznacza Jezusa prowadzonego na śmierć;
wędlinę - symbol witalności, zdrowia i dostatku;
sól - symbolizuje "ochronę przed zepsuciem", czyli obronę przed złem;
chrzan - oznacza fizyczną siłę i zdrowie;
ciasto, zwykle babka wielkanocna lub mazurek - oznacza ludzkie umiejętności, a także jest symbolem dostatku i słodyczy, która następuje po trudnych czasach.
Zobacz też: Tych lasów nie można tknąć. Niezwykłe miejsce niedługo na mapie Warmii i Mazur
Czego nie dawać do koszyczka wielkanocnego? To nie jest związane z Kościołem
W zależności od regionu zawartość koszyczka wielkanocnego może się różnić. Niektórzy wkładają do niego naczynie z wodą, która jest symbolem odrodzenia i chrztu obmywającego człowieka z grzechu. Inni dodają też ser, symbolizujący związek między człowiekiem a przyrodą, lub pieprz przypominający o gorzkich ziołach, które Izraelici jedli na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie. Są to zwyczaje regionalne, akceptowane przez duchownych. Współcześnie jednak można też zauważyć w święconkach kilka produktów, które nie powinny się tam znaleźć. Mowa między innymi o maskotkach i słodyczach innych niż domowe ciasta. Często zdarza się, iż dzieci wkładają do koszyczków czekoladowe zajączki lub jajka, które w okresie Wielkanocy są ich ulubionym przysmakiem. To uroczy zwyczaj, jednak trzeba wiedzieć, iż nie ma on nic wspólnego z religią. Co więcej, zajączki i kurczaczki są symbolami świeckimi. Jedynym zwierzęciem, uznanym przez Kościół za oznakę Wielkanocy, jest baranek.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.