Pyszny, domowy pasztet przyrządzony wedle osobistych upodobań to wspaniały dodatek do kanapek i nie tylko. Bardzo często gości na świątecznym stole lub jest pyszną przekąską podczas rodzinnych spotkań i innych uroczystości. Sam proces przygotowania nie należy do najtrudniejszych, choć jest nieco czasochłonny. Najczęściej potrzebujesz do niego dobrej jakości mięsa (niekiedy różnych rodzajów) lub w wersji wegetariańskiej soczewicy bądź fasoli, jajek oraz przypraw, które doskonale uwypuklą jego smak i aromat. To właśnie w nich tkwi tajemnica idealnego przepisu.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Jakie przyprawy do pasztetu mięsnego będą najlepsze? Dodaj te, a nie pożałujesz
W przypadku pasztetu wieprzowego najlepszymi dodatkami w postaci przypraw będą przede wszystkim liście laurowe oraz ziele angielskie, czyli zgrany duet, który pięknie podkreśli jego smak. Dodaj je do wywaru, w którym będziesz gotować mięso, a wyjdzie wyjątkowo aromatyczne. Sprawdzi się również kminek, a fani mocniejszych tonów powinni sięgnąć po nieco gałki muszkatołowej, która doda całości nieco korzennego posmaku, oraz suszonego imbiru. Taka mieszanka sprawi, iż pasztet będzie naprawdę wyrazisty. Nie można również zapomnieć o soli i pieprzu.
Jakie przyprawy do pasztetu? Pasztet. Fot. Archiwum prywatne
jeżeli nie boisz się eksperymentować i masz ochotę na delikatną, acz odczuwalną odmianę, możesz wykorzystać także zioła, takie jak majeranek, cząber, oregano, tymianek, lubczyk i zioła prowansalskie. Miłośnicy dawnych smaków chętnie wykorzystują również odrobinę cynamonu oraz goździków, choć nie każdy jest ich fanem. No i crème de la crème, czyli podmrażana na patelni cebulka z dodatkiem czosnku, których nie warto pomijać.
Jakie przyprawy do pasztetu warzywnego? Idealnie podkręcą jego smak
Również w przypadku pasztetu wegetariańskiego, na przykład warzywnego, niezbędnym składnikiem będzie wcześniej wspomniany duet, czyli liście laurowe oraz ziele angielskie. Poza nimi warto sięgnąć po suszoną pietruszkę, lubczyk, tymianek, gałkę muszkatołową, majeranek no i oczywiście sól i pieprz. Który pasztet wolisz, mięsny czy wegetariański? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.