Nie tylko owsianka na śniadanie. Najlepsze przepisy z płatków owsianych, kaszy jaglanej i gryczanej. Zacznij dzień zdrowym posiłkiem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/ bhofack2


Owsianka to zdrowy przysmak na rozpoczęcie dnia. Najczęściej owsianka podawana jest na słodko z sezonowymi lub mrożonymi owocami. Jednak warto eksperymentować też z wytrawnymi dodatkami. Zebraliśmy przepisy na pożywne owsianki, ale także sposoby na jaglankę i domową gryczankę.

Czy płatki owsiane trzeba gotować?

Płatki owsiane nie zawsze muszą być gotowane. Świetnym przykładem jest nocna owsianka, która powstaje poprzez zalanie płatków wodą lub mlekiem w pojemniku, a następnie odstawienie do lodówki na całą noc. Rano taką owsiankę można podgrzać lub zjeść na zimno, np. z uprażonymi jabłkami albo posiekanymi bakaliami. Płatki można także zalać jogurtem greckim lub maślanką, nadając im smaku.

Jakie płatki owsiane wybrać?

Najlepiej sięgać po owsianki, które nie są gotowymi mieszankami do zalania wodą. Takie płatki owsiane mają dodatek mleka w proszku lub sporą ilość cukru. Zwłaszcza jeżeli mają kandyzowane owoce. Warto wybierać nieprzetworzone płatki owsiane zwykłe, górskie lub błyskawiczne. A orzechy, pestki lub bakalie dodawać na samym końcu. Orzechy można także wcześniej uprażyć, aby nadać im chrupkości lub tak jak w przypadku nocnej owsianki namoczyć je w płynie razem z płatkami.

Zobacz także: O tych adekwatnościach owsianki możesz nie wiedzieć. Sprawdź, jak ją zrobić, by była pyszna i zdrowa! Zobacz też, ile ma kalorii

Owsianka – różnorodne przepisy

Tradycyjna owsianka nie musi być nudnie podana. w okresie można urozmaicać jej smak świeżymi truskawkami, malinami, borówkami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem pysznie smakuje z rozgniecionym bananem, awokado lub uprażonym jabłkiem. Pyszna owsianka jak deser rafaello będzie świetnie smakować zrobiona na mleczku kokosowym z dodatkiem kawałków mango. Miłośnicy fistaszków mogą się pokusić o dodatek masła orzechowego. Amatorzy czekolady mogą dodać także kilka kostek. Pyszną owsiankę można nie tylko gotować. Świetnie sprawdza się pieczona owsianka, która z jabłkami smakuje jak szarlotka albo nocna owsianka, która sprawdzi się w menu zabieganych osób.

Nie tylko owsianka

Jeżeli chcecie urozmaicić swój jadłospis, to zachęcamy do korzystania z rozgrzewających śniadań na bazie kaszy jaglanej lub kaszy gryczanej niepalonej. Właśnie z tych składników powstaje kremowa jaglanka, która po zmiksowaniu określana jest także budyniem jaglanym lub wyrazista w smaku gryczanka. Każde z tych posiłków można podawać także na wytrawnie. Szczególnie zachęcamy do zjedzenia gryczanki ugotowanej na bulionie wraz z podsmażoną cukinią, bakłażanem i pomidorami.

Sprawdź także: Przepis na zdrowy deser z kaszy jaglanej à la snickers. Pychota! Nie tylko dla wegetarian

Nie tylko owsianka na śniadanie. Najlepsze przepisy z płatkó...

+7 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału