Estragon to popularne zioło, które stosować można zarówno jako świeże, jak i suszone. Stosowany jest nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie, ale uprawiać go można również jako roślinę ozdobną. Jak dbać o estragon i jak wykorzystać go w kuchni?
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Jak uprawiać estragon? Sprawdź, kiedy ścinamy estragon i gdzie go posadzić
Najważniejsze z perspektywy kuchni są liście. Wąskie i długie, o delikatnie zwężających się końcach, wyrastają z długich i sztywnych łodyg. jeżeli chodzi o walory ozdobne estragonu, roślina wytwarza żółte lub białe kwiaty. Niestety, te rzadko rozwijają się w pełni, choć wiele zależy od pielęgnacji i warunków. Estragon można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Gdzie posadzić estragon? Najlepiej wybierz miejsce słoneczne albo lekko zacienione, osłonięte od wiatru. Ziemia powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna i o lekko kwaśnym odczynie. Estragon z sadzonek do gruntu sadzi się w kwietniu i maju.
Kiedy ścinamy estragon? Podobnie jak inne zioła, możesz go zbierać przez cały sezon. jeżeli zamierzasz zioła ususzyć, najlepiej zetnij pędy w lipcu lub sierpniu, a więc przed kwitnieniem. Pozostaw 2 lub 3 łodygi, by roślina mogła odrosnąć.
PORADA! jeżeli sadzisz estragon w doniczce, nie zapomnij o odpływie wody. Otwory na dnie są niezbędne, na spód doniczki warto też wysypać warstwę grubego keramzytu. Estragon nie toleruje zastojów wody.
Nie tylko do mięs i sałatek. Ile estragonu do ogórków kiszonych?
W ludowej medycynie estragon znany był jako wężowe ziele, jego korzenie przypominają bowiem węże. W medycynie ludowej stosowało się go m.in. przy bólach głowy lub na trawienie. Dziś najczęściej można go spotkać w kuchni. Liście estragonu są bardzo aromatyczne, o intensywnym zapachu i smaku. Młode przypominają nieco anyż, starsze są bardziej gorzkie, lepiej więc ich unikać.
Estragon Do jakich mięs estragon? Fot. Lars Plougmann / Flickr.com, CC BY 2.0
Ponieważ estragon ma bardzo intensywny smak, warto przyprawiać nim z głową i zaczynać od małych porcji. Zbyt dużo sprawi, iż zupełnie zdominuje danie. Do jakich potraw możesz stosować estragon? Świetnie sprawdzi się nie tylko w przypadku dań z ryb, jagnięciny, kurczaka i wieprzowiny. Warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw, a także:
ziemniaków,
marynaty do mięs, w szczególności dziczyzny, cielęciny i drobiu,
sosów do sałatek i do surówek,
zup,
kiszonej kapusty,
octów ziołowych.
Mało kto zdaje sobie sprawę, iż estragon to także doskonały dodatek nie tylko do kiszonej kapusty, ale także ogórków. Najlepiej wrzucać świeże liście. Wrzucony do słoika z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi nada im niezwykłego korzennego, lekko anyżowego aromatu, a przy tym sprawi, iż ogórki nie popękają, nie stracą koloru, nie zepsują się i będą chrupiące i jędrne. Ile estragonu do ogórków kiszonych? By nie przesadzić, dodaj ok. 1 łyżeczkę liści na każdy słoik.