Nie smaż i nie sól kurek! Leśnicy wyjaśniają, czemu nie należy tego robić. Tak przyrządzisz pieprzniki jadalne, aby były smaczne i zdrowe

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: kabvisio/123rf.com


Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby znane i bardzo lubiane przez większość z nas. Najczęściej jemy je w postaci smażonej lub gotowanej, a także w sosach, jajecznicy czy omlecie. Leśnicy ostrzegają jednak, aby nie przyrządzać ich w ten sposób. Zobacz, dlaczego lepiej nie smażyć i nie solić kurek, a także dowiedz się, w jaki sposób przygotować z nich wartościowy i smaczny dodatek do wielu dań, w którym zachowują swoje prozdrowotne adekwatności.

Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy ostrzegają przed nieprawidłową obróbką tych grzybów

Kurki to charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się w ściółce leśnej swoim żółtopomarańczowym kolorem oraz wczesnym występowaniem. Pojawiają się w polskich lasach już choćby w czerwcu, dużo wcześniej niż inne grzyby, a możemy się nimi cieszyć aż do końca października. Dość łatwo jest też odróżnić je od innych grzybów. Są bardzo smaczne, dlatego są chętnie jedzone jako element lub dodatek do potraw.

Z kurek przyrządzamy sosy do makaronów, dodajemy je do jajecznicy, zup czy omletów. Jednak takie przygotowanie kurek, czyli pieprzników jadalnych, niestety pozbawia je wielu wartości odżywczych i zdrowotnych, które tracą pod wpływem obróbki termicznej oraz działania soli. Przypominają o tym w swoim wpisie na Twitterze Lasy Państwowe:

Idź do oryginalnego materiału