Nie smaż, ani nie sól kurek. choćby nie wiesz, ile wtedy tracisz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurki i ich niezwykłe właściwości - Pyszności; foto: Canva


Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego pieprzniki jadalne — czyli popularne kurki — nigdy nie są robaczywe? Odpowiedź na to pytanie jest ściśle powiązana z tym, dlaczego tych grzybów nie powinno się solić ani smażyć. Co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? To wyjaśniły Lasy Państwowe, a ich słowa mogą cię mocno zdziwić.

Kurki to popularne grzyby, obficie porastające zarówno polskie lasy iglaste, jak i liściaste. Pieprzniki jadalne, bo tak brzmi ich encyklopedyczna nazwa, są nad Wisłą wręcz ubóstwiane. Kochają je wszyscy: grzybiarze-amatorzy i grzybiarze-profesjonaliści, starzy i młodzi, a choćby ci, którzy za grzybami bynajmniej nie przepadają. I obawiamy się, iż każdemu z nich zdarza się popełnić błąd, polegający na usmażeniu lub posoleniu kurek.

Kurki mają cudowne adekwatności, które bardzo łatwo zaprzepaścić

Kurki i ich niezwykłe adekwatności – Pyszności; foto: Canva

Temat prawidłowego przygotowania kurek poruszyli specjaliści z Lasów Państwowych. Na swoim profilu na Twitterze zadali bardzo proste pytanie: dlaczego kurki nie bywają robaczywe? Nie czekając, aż ich obserwujący zaczną wnikliwie przeczesywać łamy Internetu w poszukiwaniu odpowiedzi, udzielili jej osobiście.

Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli.

Ta odpowiedź rzeczywiście wyjaśniła zagadkę braku robactwa w kurkach, ale jednocześnie pozostawiła pewnego rodzaju niedosyt. Skoro pieprzników jadalnych nie można smażyć ani solić, to pojawia się przecież kolejne, oczywiste pytanie: co w takim razie z nimi robić? Jak je przyrządzać? I tu odpowiedź Lasów Państwowych naprawdę cię zdziwi.

Kurki na… surowo

Jak w swoim wpisie na Twitterze wyjaśnili specjaliści z Lasów Państwowych, najlepszych sposobem obróbki kurek jest ususzenie ich, zmielenie i używanie jako przyprawy do kanapek, kasz, sosów i sałatek. Kurki okazują się bowiem jednymi z nielicznych grzybów, które można spożywać na surowo, a dzięki ich ususzeniu będziemy mogli korzystać z posiadanych przez nie nadzwyczajnych cech przez cały rok.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek.#NadleśnictwoKluczbork pic.twitter.com/Ixcug54BMF

— Lasy Państwowe (@LPanstwowe) September 6, 2022

To oczywiście nie oznacza, iż usmażenie grzybów z jajecznicą sprawi, iż kurki nabiorą jakichś toksycznych adekwatności. Trzeba jednak stawić czoła przykrej prawdzie, iż po przyrządzeniu ich na ciepło pozostanie po nich jedynie smak. Dalej będą pyszne i aromatyczne, ale z ich unikatowych, przeciwpasożytniczych funkcji już nie skorzystamy. Jak to często bywa w świecie kulinariów: coś za coś!

Idź do oryginalnego materiału