Ta zupa to przepis, który po prostu się udaje. Wystarczy kilka składników i chwilę cierpliwości, by w kuchni uniósł się zapach smażonej cebuli, czosnku i przypraw. Połączenie mięsa mielonego i sera daje efekt kremowej, sycącej potrawy, która rozgrzewa lepiej niż kubek herbaty. To idealny pomysł na domowy obiad, kiedy marzysz o czymś prostym i naprawdę pysznym.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Kremowa zupa z mięsem. Łatwy przepis na rozgrzewający obiad
Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, by ją przygotować. Mięso mielone, cebula i czosnek tworzą aromatyczną bazę, a ser topiony dodaje jej kremowej delikatności. Wystarczy kilka prostych składników i niecała godzina, by cieszyć się pyszną, gęstą zupą, którą pokocha cała rodzina.
Składniki:
400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki oleju roślinnego
600 ml bulionu wołowego
400 g pomidorów krojonych z puszki
200 g sera topionego
100 g śmietany 18%
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz do smaku
garść świeżej pietruszki
Zupa krem z serem i mięsem. Przepis składa się z kilku prostych kroków
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż, aż się lekko zrumieni.
Następnie wrzuć pokrojone w kostkę cebulę, czosnek i paprykę. Duś kilka minut, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru.
Wlej bulion, dodaj pomidory z puszki i gotuj około 10 minut.
Zmniejsz ogień, dodaj ser topiony i mieszaj, aż się rozpuści.
Na koniec dolej śmietanę, wsyp przyprawy i zagotuj całość.
Podawaj gorącą zupę, posypaną świeżą pietruszką.
Zupa najlepiej smakuje na świeżo, ale bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni. Wystarczy szczelnie zamknąć ją w pojemniku i wstawić do lodówki. Przed podgrzaniem dolej odrobinę wody lub bulionu, by odzyskała kremową konsystencję. Podgrzewaj powoli, na małym ogniu, żeby ser się nie oddzielił. Krem można też zamrozić w porcjach.
Zupa serowo-mięsna na jesień. Pokuś się o kulinarne eksperymenty
Zupa serowo-mięsna ma tę zaletę, iż można ją łatwo modyfikować. jeżeli chcesz, dodaj do niej kukurydzę, czerwoną fasolę albo kilka ziemniaków, będzie jeszcze bardziej sycąca. Świetnie pasują też suszone pomidory, które dodają głębi smaku, lub łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Zamiast sera topionego możesz dodać starty cheddar, który nada potrawie wyraźniejszego aromatu. A jeżeli wolisz coś lżejszego, zamień część mięsa na soczewicę. Taka wersja jest równie smaczna, a przy tym bardziej fit. Mięso smaż bez przykrycia, dzięki temu nabierze złotego koloru i jeszcze lepszego aromatu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











