Nie robisz tego z mąką podczas gotowania? Są 2 powody, dla których nigdy nie powinnaś tego pomijać

mamadu.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Przesiewanie mąki do ciasta uważasz za stratę czasu? Prawdopodobnie zmienisz zdanie. Unsplash


W twoim ulubionym przepisie na drożdżowe albo idealnym cieście na pizzę jasno jest zaznaczone, iż trzeba przesiać mąkę? Nie bez powodu - to wcale nie jest strata czasu. Lepiej przesiewać mąkę podczas pieczenia, a choćby gotowania, bo rezygnacja z tego kroku może prowadzić do obrzydliwych skutków.


Kiedyś mąkę przesiewano żeby pozbyć się resztek ziaren i insektów, które na ziarnach żerowały.

Teraz mąkę powinno przesiewać się z innych powodów - nie jest to żadna strata czasu.

Przesiewaj mąkę, jeżeli chcesz żeby ciasto wyszło bardziej puszyste i by uniknąć w jedzeniu moli spożywczych.


Przesiewanie mąki nie jest zbędne


Robiąc ciasto, chleb, pizzę czy zagęszczając zupę – używamy w naszej kuchni mąki i korzystamy z niej praktycznie codziennie albo przynajmniej kilka razy w tygodniu. Przy studiowaniu przepisów kulinarnych też zauważyłaś, iż często dopisany jest punkt o tym, iż mąkę do ciasta należy przesiać? Można to zrobić choćby dzięki zwykłego sitka z drobnymi oczkami. Niby żadne utrudnienie, ale wiele z nas rezygnuje z tego kroku, uważając go za stratę czasu.

Jak się okazuje, przesiewanie mąki to wcale nie taki dziwny wymysł i był znany już od wielu wieków. Kiedyś przesiewano mąkę obowiązkowo, bo w produkcie mogły zdarzyć się resztki ziaren, z których mąkę się pozyskuje. Powodem przesiewania mąki były też owady, które żerowały na ziarnach przechowywanych do zmielenia w dużych workach w młynie. Dziś mąkę produkuje się w bardziej sterylnych warunkach, nie ma więc raczej mowy o tym, żeby w torebce z białym proszkiem znaleźć resztki ziaren czy robaki. Ale czy na pewno? Po co więc w takim razie przesiewać mąkę?

Po co przesiewać mąkę?


Mąkę warto przesiewać z dwóch powodów. Przede wszystkim dzięki przesiewaniu jej do ciasta, napowietrzamy ją i dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze, lżejsze, a szanse, iż wyjdzie nam zakalec, są sporo mniejsze. Dzięki przesianej, lżejszej mące wszystkie składniki, które łączymy, robiąc ciasto, także lepiej się połączą.

Drugim powodem, dla którego warto mąkę przesiewać, są bardziej nieprzyjemne powody. Mimo tego, iż produkcja mąki w tej chwili jest dużo bardziej higieniczna, niż to było dawniej, a produkt pochodzi ze sterylnej produkcji, w kaszach, makaronach i mąkach z marketów przez cały czas zdarzają się mole spożywcze.

Dzięki przesiewaniu mąki przez sitko wyłapiemy niechciane owady lub ich jaja, które mogą znaleźć się niechcący w potrawie. To dosyć nieprzyjemna perspektywa i najlepiej od razu po zakupieniu mąki całą ją przesiać przez drobne sitko i umieścić w zamykanym szczelnie pojemniku czy słoju. Dzięki takiemu wcześniejszemu przesianiu będziemy mieli pewność, iż nie dodamy do ciasta mąki, w której przebywały niechciane mole spożywcze.

Idź do oryginalnego materiału