Nie przepłacaj w kawiarni. Kawowe hity na jesień zrobisz w domu za grosze

kobieta.gazeta.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: canva


Jesień to magiczna pora roku. Ciepłe kolory liści, chłodniejsza pogoda, świece z przyprawami korzennymi, rozgrzewające przepisy na jesienną kawę. To przytulna, uspokajająca i wyjątkowo pyszna pora roku, szczególnie dla miłośników kawy i herbaty. Poznaj nasze przepisy.
Szukasz łatwych przepisów na kawę, które wprowadzą cię w jesienny sezon? Dobrze trafiłaś, nie musisz przepłacać w kawiarni, sama zrobisz kawowe przysmaki w kilka minut i to za grosze. Poznaj nasze propozycje na ten chłodny, jesienny czas i zaskocz swoich bliskich.


REKLAMA


Mieszanka dyni z cynamonem
Jest jeden składnik, który najbardziej kojarzy się z jesienią. Nie jest tajemnicą, iż jesień to pora dyni. Kiedy połączyć ją z kawą i cynamonem otrzymasz eksplozję smaków. Potrzebujesz jedynie: 1 filiżanki mleka, 1 filiżanki mocnej kawy, 1/2 filiżanki puree z dyni, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1/4 łyżeczki cynamonu. Zbierz wszystkie składniki i dodaj je do małego rondelka. Następnie podgrzewaj mieszaninę na kuchence przez kilka minut, aż się zagotuje. Następnie przelej ją do filiżanki i posyp cynamonem.


Kawa z pianką Fot. Shutterstock, DinkeyDoodle


Czytaj też: Oto najlepsze herbaty na jesień. Ogrzeją i podniosą odporność, a skomponujesz je zupełnie sama
Klonowo-cynamonowa latte
jeżeli szukasz idealnego jesiennego napoju, wypróbuj tę cudowną cynamonowo-klonową latte, gdy nadejdą chłodniejsze miesiące. Z odrobiną mleka i słodkim korzennym smakiem, rozgrzeje cię w mgnieniu oka. Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą 1 filiżanka mleka, 1/2 filiżanki mocnej parzonej kawy, 2 łyżki czystego syropu klonowego i 2 łyżeczki cynamonu.


Jesienna, dyniowa kawa Fot. Shutterstock.com


Mleko wlej je do małego rondelka i podgrzej na średnim ogniu na kuchence. Następnie weź swój ulubiony kubek i wlej do niego syrop klonowy. Wlej gorącą kawę bezpośrednio na syrop klonowy, po czym dodaj dużą ilość spienionego mleka. Na koniec, uzupełnij napój szczyptą cynamonu.


Latte z gruszką i miodem
Pikantny, maślany smak gruszek dobrze komponuje się z espresso. Oto, czego będziesz potrzebować: 1-2 shoty espresso, 1/2 szklanki mleka, 2 gruszki, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego oraz opcjonalnie miodu. Jak można się domyślić, większość z tych składników zostanie wykorzystana do przygotowania bazy z gruszek na patelni lub w garnku, która nadaje temu napojowi najwięcej smaku. Pamiętaj, iż nie wykorzystasz całej bazy do jednego drinka. Przepis pozwala na przygotowanie od 4 do 5 porcji. Później dodajesz tylko kawę i mleko.


Pomysł na kawę jesienną? Do gorącego napoju warto dodać przyprawy korzenne. Zdjęcie ilustracyjne Kornienko_O/shutterstock
Idź do oryginalnego materiału