Nie pozwól, aby twarde jednorazowe masełko w hotelu zrujnowało Ci wakacje. Sprawdź, jak go gwałtownie użyć

dompelenpomyslow.pl 6 godzin temu

Każdy, kto choć raz był na urlopie w hotelu, z pewnością zna te małe jednorazowe masełka. Wybór porcjowanych i osobno pakowanych masełek niesie za sobą wiele korzyści, ale zbyt twarde mogą być trudne w rozsmarowaniu na pieczywie, co może dokładać zbędnych na urlopie nerwów. Sprawdź, co zrobić, aby błyskawicznie użyć choćby twardego porcjowanego masełka.

Zalety stosowania jednorazowych masełek

Małe porcjowane masełka są częstym wyborem w hotelach i gastronomii ze względu na wiele konkretnych korzyści. Przede wszystkim jest to kwestia higieny — każde masło jest zapakowane osobno, więc jest one bezpieczne do spożycia w miejscach, w których przewija się wielu gości. Ponadto jest to wygodny i praktyczny wybór — szczelnie zamknięte masełka nie ulegają tak szybkiemu procesowi jełczenia, jak standardowe duże kostki pozostawione na wierzchu. Dzięki odpowiedniej wielkości porcji masełka te sprzyjają również ograniczeniu zbędnego marnowania produktu, ponieważ całość przeznaczona jest do jednorazowego spożycia.

Co zrobić, gdy jest twarde?

Przechowywanie masła w niskiej temperaturze sprzyja utrzymaniu produktu w długotrwałej świeżości i przydatności do spożycia, ale może sprawiać, iż będzie trudne do wykorzystania od razu po wyjęciu go z warunków chłodniczych. Jest za to prosty trik, który umożliwi spożycie go bez marnowania czasu. Zamiast standardowo zrywać aluminiowe wieczko z opakowania, nakłuj je widelcem, a następnie trzymając za spód opakowania, ściśnij nad pieczywem. Pod wpływem nacisku choćby twarde masło błyskawicznie przeciśnie się przez małe dziurki, tworząc na pieczywie łatwą do rozsmarowania warstwę.

Idź do oryginalnego materiału