Nie potrzebujesz mąki, jajek ani mleka. Pyszne naleśniki zrobisz z jednego składnika

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Naleśniki bez mąki, mleka i jajek powstają z soczewicy - Pyszności; foto: Canva


Wegańskie przepisy, siłą rzeczy, muszą być pomysłowe. W ich przypadku w grę nie wchodzi jedynie wykluczenie mięsa, ale również każdego produktu pochodzenia zwierzęcego. Czy w takim razie w wegańskim menu naleśniki mają w ogóle rację bytu? Owszem. Przyrządzisz je tylko z jednego składnika i nie sięgniesz ani po jajka czy mleko, ani choćby po mąkę.

Zdarzało nam się już pisać o patentach kulinarnych, dzięki którym przygotujesz naleśniki bez jajek. Ba, w prosty sposób możesz zastąpić też mleko. Przyszedł czas również na wykluczenie z przepisu na naleśniki mąki. Na to wszystko znaliśmy już metody łatwe, smaczne i ekonomiczne. Jednak pierwszy raz zdarza nam się przekazywać informację, iż wystarczy jeden składnik, żeby zastąpić wszystkie te produkty jednocześnie.

Żeby osiągnąć taki efekt, wpierw należy się zagłębić w tajemniczą i niezwykle bujną kuchnię wegańską. jeżeli bowiem ktoś miał wymyślić recepturę na naleśniki bez użycia mleka, jajek i mąki, to musieli to być fani diety bezmięsnej. W tym momencie zastanawiasz się zapewne, co ma piernik do wiatraka, a dokładnie: co ma mąka do kuchni wegańskiej? Cóż, niby niewiele, chyba iż do swoich naleśników używasz mąki ze świerszczy.

Naleśniki bez mąki, mleka i jajek powstają z soczewicy – Pyszności; fot. Canva

Sekretnym składnikiem, za pomocą którego powstają wspomniane naleśniki, jest czerwona soczewica. Przepis pochodzi z portalu stworzonego z myślą o diecie wegańskiej: weganka.com. Oto on.

Wegańskie naleśniki z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy + woda do namoczenia
  • 100 ml wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę namocz w dużej ilości wody — najlepiej przez całą noc. Rano odlej cały płyn i dolej do soczewicy 100 ml świeżej wody. Dodaj też szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj, używając do tego blendera manualnego lub kielichowego. Powstała masa powinna być gładka i lekko gęsta.

Naleśniki z czerwonej soczewicy – Pyszności; fot. Canva

Teraz przejdź już do doskonale ci znanej klasyki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj niewielką ilość ciasta. Naleśniki z czerwonej soczewicy smaż nieco dłużej niż klasyczne — po kilka minut na stronę. Autorka przepisu poleca podawać je z wędzonym tofu i sosem czosnkowym. Oczywiście wegańskim. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału