Siłowanie się z nakrętką od słoika to sytuacja, której większość z nas doświadczyła nie raz. Powodem mocnego zassania się wieka jest podciśnienie wytwarzające się w trakcie stygnięcia świeżo przyrządzanych przetworów. Z jednej strony to dobry znak, bo wiemy, iż pasteryzacja się udała. Z drugiej jednak trudno dostać się do zawartości. Na szczęście istnieją sposoby, które ułatwiają nam to zadanie. Wcale nie chodzi o trik z nożem czy łyżeczką. Podpowiadamy, jak bez użycia siły otworzyć słoik tak, żeby nie uszkodzić nakrętki.
REKLAMA
Zobacz wideo Modne świeczniki bez wydawania fortuny? Wystarczą stare słoiki i gips
Jak odkręcić słoik bez wysiłku? Czasami wystarczy wziąć do ręki jedną rzecz
Najpowszechniejszą metodą otwierania słoika na gwałtownie jest podważenie wieczka nożem lub łyżeczką. W ten sposób doprowadzamy do wypuszczenia powietrza, które trzyma nakrętkę, dzięki czemu opór jest znacznie mniejszy i z łatwością możemy przejść do konsumowania danego przetworu. Trik ten może powodować jednak uszkodzenia zakrętki. Warto zatem zrezygnować z pośpiechu i zastosować inne skuteczne patenty.
Zobacz też: Genialny patent na brudne zamszowe buty. Po kilku minutach będą jak nowe
Na początku spróbuj delikatnie stuknąć słoikiem o blat. W ten sposób można doprowadzić do reakcji w jego wnętrzu, która zmniejszy poziom zassania. Pomocne może być owinięcie nakrętki ściereczką, co zapobiegnie ślizganiu się dłoni. Czasami ta prosta zmiana wystarczy, aby wieczko praktycznie samo się odkręciło. o ile jednak żadna z tych metod nie działa, możesz przejść do nieco bardziej zaawansowanych prób. Ważne, by wcześniej ogrzać naczynie do temperatury pokojowej - chodzi oczywiście o słoiki trzymane w chłodnych piwnicach lub lodówkach.
Jak otworzyć słoik nie uszkadzając nakrętki? Zapomnij o podważaniu wieczka
W wielu domach zachowuje się słoiki, aby można było później wykorzystać je ponownie przy przyrządzaniu sezonowych przetworów. To właśnie dlatego tak ważne jest delikatne obchodzenie się z nakrętką. Aby jej nie uszkodzić, wystarczy użyć gorącej wody. Istnieją dwie metody.
Możesz zamoczyć górną część słoika z pokrywką w garnku wypełnionym gorącą wodą. Proces ten powinien trwać max. 10 sekund. Ciepło rozszerzy strukturę wieka, co sprawi, iż łatwiej będzie je odkręcić.
Przelej nakrętkę gorącą wodą z czajnika. W ten sposób unikniesz moczenia dodatkowych naczyń. Musisz jednak uważać na palce, aby się nie poparzyć.
Oprócz tych trików warto również pamiętać o tym, iż na zassanie się wieczka spory wpływ ma poziom wypełnienia słoika. Staraj się nie wkładać przetworów aż pod samą nakrętkę. W ten sposób zmniejszysz ryzyko wystąpienia sytuacji, w której będzie konieczne zastosowanie jednej z powyższych metod.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











