Nie potrzebujesz ani noża, ani siły. Oto sprytny trik na otwieranie upartych słoików

g.pl 4 godzin temu
Słoik nie chce się otworzyć, a ty już tracisz cierpliwość? Bez obaw, wcale nie potrzebujesz siły, żeby odkręcić wieczko. Czasami wystarczy zastosować proste patenty opierające się na prawach fizyki. Przedstawiamy najbanalniejszą metodę na rozpracowanie upartej zakrętki.
Siłowanie się z nakrętką od słoika to sytuacja, której większość z nas doświadczyła nie raz. Powodem mocnego zassania się wieka jest podciśnienie wytwarzające się w trakcie stygnięcia świeżo przyrządzanych przetworów. Z jednej strony to dobry znak, bo wiemy, iż pasteryzacja się udała. Z drugiej jednak trudno dostać się do zawartości. Na szczęście istnieją sposoby, które ułatwiają nam to zadanie. Wcale nie chodzi o trik z nożem czy łyżeczką. Podpowiadamy, jak bez użycia siły otworzyć słoik tak, żeby nie uszkodzić nakrętki.


REKLAMA


Zobacz wideo Modne świeczniki bez wydawania fortuny? Wystarczą stare słoiki i gips


Jak odkręcić słoik bez wysiłku? Czasami wystarczy wziąć do ręki jedną rzecz
Najpowszechniejszą metodą otwierania słoika na gwałtownie jest podważenie wieczka nożem lub łyżeczką. W ten sposób doprowadzamy do wypuszczenia powietrza, które trzyma nakrętkę, dzięki czemu opór jest znacznie mniejszy i z łatwością możemy przejść do konsumowania danego przetworu. Trik ten może powodować jednak uszkodzenia zakrętki. Warto zatem zrezygnować z pośpiechu i zastosować inne skuteczne patenty.
Zobacz też: Genialny patent na brudne zamszowe buty. Po kilku minutach będą jak nowe
Na początku spróbuj delikatnie stuknąć słoikiem o blat. W ten sposób można doprowadzić do reakcji w jego wnętrzu, która zmniejszy poziom zassania. Pomocne może być owinięcie nakrętki ściereczką, co zapobiegnie ślizganiu się dłoni. Czasami ta prosta zmiana wystarczy, aby wieczko praktycznie samo się odkręciło. o ile jednak żadna z tych metod nie działa, możesz przejść do nieco bardziej zaawansowanych prób. Ważne, by wcześniej ogrzać naczynie do temperatury pokojowej - chodzi oczywiście o słoiki trzymane w chłodnych piwnicach lub lodówkach.


Jak otworzyć słoik nie uszkadzając nakrętki? Zapomnij o podważaniu wieczka
W wielu domach zachowuje się słoiki, aby można było później wykorzystać je ponownie przy przyrządzaniu sezonowych przetworów. To właśnie dlatego tak ważne jest delikatne obchodzenie się z nakrętką. Aby jej nie uszkodzić, wystarczy użyć gorącej wody. Istnieją dwie metody.


Możesz zamoczyć górną część słoika z pokrywką w garnku wypełnionym gorącą wodą. Proces ten powinien trwać max. 10 sekund. Ciepło rozszerzy strukturę wieka, co sprawi, iż łatwiej będzie je odkręcić.
Przelej nakrętkę gorącą wodą z czajnika. W ten sposób unikniesz moczenia dodatkowych naczyń. Musisz jednak uważać na palce, aby się nie poparzyć.


Oprócz tych trików warto również pamiętać o tym, iż na zassanie się wieczka spory wpływ ma poziom wypełnienia słoika. Staraj się nie wkładać przetworów aż pod samą nakrętkę. W ten sposób zmniejszysz ryzyko wystąpienia sytuacji, w której będzie konieczne zastosowanie jednej z powyższych metod.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału