Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto choć raz nie przypalił garnka. Doprowadzenie sprzętu kuchennego do złej kondycji wcale nie świadczy o braku umiejętności kucharza, czasami jest to kwestia złej pielęgnacji naczynia lub stosowanie niewłaściwych przyborów. Tak czy inaczej, zabrudzenia trzeba się pozbyć. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które pozwalają przywrócić garnkom dawny blask.
REKLAMA
Zobacz wideo Trzy sposoby na użycie magicznej gąbki. Te zabrudzenia dla niej to pestka
Jak wyczyścić przypalony garnek w środku? Zapobiegaj, zamiast leczyć
W ferworze zajmowania się kilkoma rzeczami na raz - w tym gotowania - przypalenie garnka jest wręcz naturalnym zjawiskiem. Do "uszkodzenia" naczynia może dojść choćby wtedy, kiedy skrupulatnie mieszamy jedzenie. W tej sytuacji winy należy upatrywać w przyborach kuchennych. Metalowe łyżki zdecydowanie nie powinny wchodzić w interakcję z dnem kociołka. W tym celu najlepiej użyć drewnianych lub sylikonowych mieszadełek. Garnki teflonowe lub emaliowane wymagają szczególnej uwagi, ponieważ ich powłoka jest niezwykle delikatna. jeżeli jednak pomimo zachowania wszelkiej ostrożności zdarzy nam się przypalić naczynie, nie panikujmy - wcale nie trzeba inwestować w kolejny. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki, w której znajdziemy produkty "pierwszej pomocy" na tego typu wypadki.
Sól na przypalony garnek. To pierwszy krok do "odgruzowania" naczynia
Sól, którą tak często wykorzystujemy do gotowania, tym razem może sprawdzić się w roli niezawodnego środka czyszczącego. Wystarczy, iż na dno przypalonego naczynia wysypiemy 3/4 szklanki produktu gruboziarnistego i zalejemy go 100 ml wody. Mieszankę zostawiamy w garnku na 24 godziny, aby miała czas wejść w reakcję z osadem i zabrudzeniami. Na drugi dzień wypłukujemy sól i przy użyciu miękkiej strony gąbki można zacząć przemywać dno naczynia. jeżeli w garnku wciąż pozostały ciemne plamy, należy zastosować następujący produkt.
Zobacz też: Jak wyczyścić płytę indukcyjną? Wypróbuj metodę "mokrej komory". Będzie lśnić jak nowa
Kolejną, równie przystępną formą czyszczenia naczynia z przypaleń jest przemycie go pastą z sody oczyszczonej. Produkt mieszamy z wodą w proporcjach 1:1 (na trzy łyżki sody przypadają trzy łyżki płynu). W ten sposób otrzymujemy preparat, który nanosimy na gąbkę, a następnie wcieramy w przypalone miejsce. Delikatnymi, kolistymi ruchami staramy się pozbyć zabrudzenia. Dobrze sprawdzi się również "namoczenie" czyli pozostawienie roztworu w naczyniu na ok. 2-3 godziny, aby brud dobrze się rozpuścił. Ten trik wykorzystujemy wtedy, gdy mamy do czynienia z silnym zanieczyszczeniem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.