Szukasz szybkiej do przygotowania przekąski dla niespodziewanych gości? Oto przepis dla ciebie. Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z sosem czosnkowym czy ketchupem. Wypróbuj koniecznie.
Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przyda się, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Z ciasta francuskiego wyczarujesz zarówno słodkie przekąski takie jak rogaliki z czekoladą, rożki z jabłkami czy mini kremówki, jak i wytrawne dania. Pizzowe ślimaczki, poduszeczki ze szpinakiem i śmietankowym serkiem, tarteletki z łososiem czy paluchy z pesto to tylko niektóre pomysły.
Pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila, podzieliła się z nami przepisem na imprezowe paluchy z ciasta francuskiego. Jak je przygotować? To proste. Lista składników jest krótka, prawdopodobnie wszystkie składniki znajdziecie w swojej kuchni.
Paluchy z ciasta francuskiego – przepis
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 15 plastrów salami
- 7 plastrów sera żółtego
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
Sposób przygotowania:
Paluchy z ciasta francuskiego robi się raz-dwa. Zacznij od rozwinięcia jednego płatu ciasta francuskiego. Ciasto posmaruj ketchupem, a następnie posyp równomiernie przyprawą do pizzy. Na całej powierzchni ciasta ułóż plasterki salami. Potem ułóż plastry sera.
Całość przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Przetnij ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku – otrzymasz dwa prostokąty. Potnij je na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek zwiń w spiralę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Paluchy piecz przez około 20 minut na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym.
Z ciasta francuskiego możesz również wyczarować wytrawne babeczki z ricottą i pomidorkami koktajlowymi: