Surówka z młodej kapusty to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele składników odżywczych i do tego jest smaczna. Połączenie świeżych warzyw z koperkiem i delikatnym sosem zawróci ci w głowie.
Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę do grilla, to będzie idealna propozycja. Któż nie lubi odświeżającej surówki z warzywami, która idealnie pasuje do smaku przepysznej karkówki lub boczku? Możesz też ją podać z klasycznym schabowym i ziemniakami. Pamiętaj o tym, by schłodzić ją przed podaniem. Wtedy będzie smakować najlepiej.
Surówka z młodej kapusty (ccnull.de)
Sposób wykonania
- Kapustę dokładnie umyj i usuń pierwsze liście. Warzywo możesz jeszcze raz opłukać.
- Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo bardzo drobno posiekaj ostrym nożem.
- Wsyp odrobinę soli i na chwilę odstaw.
- W tym czasie obierz marchewkę i ją zetrzyj na tarce. Koperek opłucz i posiekaj.
- Oliwę (lub olej) wymieszaj z sokiem z cytryny, łyżeczką soli, cukrem i pieprzem. Wlej go do kapusty i dodaj marchewkę oraz koperek.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Surówka z młodej kapusty najlepiej smakuje po schłodzeniu. Włóż więc miskę do lodówki na godzinę. Warzywa wtedy idealnie zmiękną.
Jakie adekwatności ma młoda kapusta?
Jesteś na diecie? Wprowadź to warzywo do jadłospisu, w szklance posiekanej kapusty znajdziemy 22 kcal. Do tego pełno w niej soli mineralnych i witamin, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu.
Witamina C jest wspaniałym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami i poprawia odporność. Surówka z młodej kapusty to również źródło potasu, wapnia, fosforu i witaminy K. Zawiera także glutaminę, która przyspiesza gojenie się ran i ma adekwatności przeciwzapalne.