Odliczanie do świąt Bożego Narodzenia już się rozpoczęło, a wraz z nim pierwsze przygotowania. Wlicza się w nie między innymi zaplanowanie menu na wieczerzę wigilijną. Dla wielu osób nie może się ona odbyć bez kompotu z suszu, za którym nie każdy przepada ze względu na jego charakterystyczny smak. Świąteczny napój z żurawiny będzie więc dla niego idealną alternatywą.
Co zamiast kompotu z suszu? Kompot z żurawiny zachwyci smakiem
Kompot z suszu na wigilijnym stole to tradycja, która posiada tyle samo zwolenników, co przeciwników. W tym roku warto więc pokusić się o smaczną alternatywę, która zadowoli każdego. Kompot z żurawiny to lekki i nieco orzeźwiający zamiennik dla kompotu z suszu, który z kolei charakteryzuje się specyficznym i ciężkim smakiem.
Żurawina jest więc idealnym wyborem, który zadowoli choćby te najbardziej wymagające gusta. W dodatku te malutkie owoce nie tylko dobrze smakują, ale niosą również mnóstwo adekwatności prozdrowotnych. Wspierają odporność, działają antybakteryjnie, a także pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Jeśli więc pokusić się o przygotowanie kompotu z żurawiny, to właśnie na Wigilię. Napój ten z dodatkiem świątecznych przypraw będzie nie tylko dobrze smakował, ale również aromatycznie pachniał i pięknie prezentował się na świątecznym stole.
Może cię zainteresować: Co, jeżeli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie
Aromatyczny kompot z żurawiny. Jak przygotować ten świąteczny napój?
Do przygotowania kompotu można użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej żurawiny. Przyrządzenie tego smakowitego napoju na ogół jest niezwykle proste i każdy powinien sobie z tym poradzić. Do zrobienia świątecznego kompotu z żurawiny będziesz potrzebować następujących składników:
- 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 2 mandarynki
- 1 cytryna
- 4 laski cynamonu
- 4 plastry imbiru
- 4 nasiona kardamonu
- 6-8 goździków
- 2 l wody
- Kilka łyżek miodu (w zależności od własnych preferencji co do słodkości)
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności świeżą żurawinę przemroź przed przygotowaniem kompotu. jeżeli używasz mrożonej, w dzień przygotowania kompotu zacznij od zagotowania w garnku dwóch litrów wody. W tym czasie wyparz cytrynę i mandarynki, a także umyj żurawinę. Pokrój imbir, cytrynę oraz mandarynki na plasterki.
Wsyp do garnka z gotującą się wodą żurawinę, a następnie dodaj imbir, cytrynę i mandarynki. Po chwili dorzuć kardamon, cynamon oraz goździki. Całość gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż żurawina zacznie się rozpadać. Posłodź go miodem według własnych preferencji co do słodkości.
Gotowy kompot przecedź przez sitko i podawaj na gorąco lub letni. Przed podaniem możesz go nieco udekorować. Smacznego!
Spróbuj też: O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia
Zobacz też:
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm