Nie każdy może jeść tradycyjny makaron. Kiedy lepiej przestać go jeść?

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Makarony bardzo często goszczą na naszych stołach/źródło: Engin_Akyurt, pixabay


Lubisz tradycyjny makaron i często serwujesz go w swojej kuchni? Czy jednocześnie zdajesz sobie sprawę, iż produkt ten nie jest dla wszystkich? Kiedy powinniśmy z niego zrezygnować lub znaleźć odpowiedni zamiennik? Odpowiadamy!

Chyba zgodzisz się ze mną, iż makaron jest bardzo ważnym elementem naszej kuchni. Za dzieciaka głównie jedliśmy go w zupach, czy to w domowym rosole, czy też w pysznej pomidorowej. Z biegiem czasu produkt ten zaczął zyskiwać na popularności. Dziś ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez pysznego spaghetti, kremowej carbonary czy kultowej lasagne.

Sama jestem wielką miłośniczką makaronów. choćby często żartuję, iż w poprzednim życiu musiałam być Włoszką, ponieważ makarony mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Też tak masz?

Jak się jednak okazuje, tradycyjny makaron nie wszystkim służy. Kiedy powinniśmy wyeliminować go ze swojego menu? I na jakie zamienniki warto postawić?

Nie przegap: Włosi załamują ręce, kiedy odcedzamy makaron. Większość popełnia błąd

Kiedy uważać z tradycyjnym makaronem?

Warto zacząć od alergii. jeżeli masz uczulenie na pszenicę, lepiej zrezygnuj z tradycyjnego makaronu. Na szczęście na rynku mamy całą paletę przeróżnych zamienników. W tym konkretnym przypadku możesz zacząć używać po prostu makaronu ryżowego lub kukurydzianego.

Podobnie sytuacja wygląda z osobami, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Powinny one sięgać m.in. po makaron ryżowy, ciecierzycowy, czy kukurydziany.

Kolejną grupą, która powinna unikać tradycyjnego makaronu, są osoby, które mają alergię na jajka. Dla nich najlepszym zamiennikiem będą makarony wegańskie, które w swoim składzie nie mają grama jajka.

Makarony bardzo często goszczą na naszych stołach/źródło: Engin_Akyurt, pixabay

Makaron pełnoziarnisty też nie dla wszystkich

To jednak nie koniec. Sporą popularnością cieszą się w tej chwili zwłaszcza makarony pełnoziarniste. Są one bardzo często reklamowane jako zdrowsza alternatywa dla białego makaronu. I choć produkt ten jest bardziej fit, to nie jest dla wszystkich.

Z jego konsumpcją mogą mieć problemy osoby, które na co dzień mierzą się ze zgagą lub wrzodami żołądka oraz dwunastnicy. W dwóch ostatnich przypadkach chodzi o dużą ilość błonnika w produkcie. Ponadto, jeżeli ktoś walczy z zapaleniem jelit, też powinien zrezygnować z tego rodzaju makaronu.

Zawsze gotuj makaron w stylu al dente

Ze spożyciem makaronu powinni uważać również cukrzycy. Nie wiem, czy wiesz, ale im dłużej gotujemy makaron, tym bardziej wzrasta jego indeks glikemiczny. Dlatego też makaron najlepiej jeść w formie al dente.

I w sumie to kolejny istotny powód, aby nie rozgotowywać makaronu za bardzo. Osobiście uważam, iż to największy grzech, jaki można popełnić w przypadku gotowania makaronu. Nie ma nic gorszego do jedzenia niż rozgotowany makaron, który po prostu dobrze nie smakuje. Zgadzasz się ze mną?

To też może cię zainteresować: Polska babcia zaserwowała makaron Włochowi. Jego mina mówi wszystko

Idź do oryginalnego materiału