Jesień to idealny moment na testowanie nowych przepisów, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i prozdrowotnymi adekwatnościami. Tak jest w przypadku tej zupy, której głównym składnikiem jest kiszonka uznawana za prawdziwy superfood. To cenne źródło witamin i minerałów, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. jeżeli w twojej spiżarni stoi już gotowa kiszona kapusta, weź słoik i przygotuj z niej aksamitną i delikatną zupę-krem. Nie pożałujesz!
Kiszona kapusta — cenne źródło zdrowia
Kiszona kapusta to obowiązkowy przetwór w każdej polskiej spiżarni. Pełna jest witamin (C, K, B), a także minerałów (magnez, potas, wapń, żelazo). Jako kiszonka stanowi doskonałe źródło probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i przy tym wzmacniają odporność.
Poprzez liczne adekwatności kapusta kiszona powinna mieć stałe miejsce w codziennym jadłospisie całej rodziny. Poszukując inspiracji, jak można wykorzystać ją na co dzień w kuchni, warto pochylić się nad zupą-krem. Choć kiszona kapusta nie kojarzy się z tego typu daniem, w takiej postaci posmakuje absolutnie każdemu.
Delikatna i aksamitna zachwyca smakiem, a także dobroczynnym działaniem na układ trawienny. Poprzez dużą zawartość błonnika i płynną postać zupy działa na jelita niczym miotełka, wpływając na perystaltykę. To doskonała propozycja dania dla całej rodziny, które jest smaczne, zdrowe i rozgrzewające. Sprawdzi się więc doskonale na chłodne jesienne dni. W moim domu regularnie gości przynajmniej raz w tygodniu i z garnka znika błyskawicznie.
Zobacz także: Ta zupa to antidotum na przeziębienie. Babcia zawsze gotowała dla całej rodziny
Przepis na krem z kiszonej kapusty. Zrób raz, a nie pożałujesz
Krem z kiszonej kapusty posiada wiele zalet i jedną z nich z pewnością jest łatwość przygotowania. Wystarczy dobra kiszona kapusta, kilka innych składników i chwila pracy, by stworzyć kulinarny smakołyk, który zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Potrzebujesz do tego następujących składników:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 l wody lub buliony warzywnego
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: jogurt naturalny lub olej lniany do podania
Sposób przygotowania:
Odciśnij kapustę, pokrój ją z grubsza i pozostaw otrzymany sok. W garnku rozgrzej na dnie olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmaż przez krótką chwilę.
Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Całość podsmaż. Dorzuć kapustę, liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Wszystko zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia i momentu, gdy wszystkie warzywa staną się miękkie.
Wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie. Powstałą zupę zblenduj na aksamitny krem. Całość dopraw według własnych preferencji solą i pieprzem, a także sokiem z kapusty kiszonej. Powstały krem podawaj na ciepło udekorowany kleksem jogurtu naturalnego lub łyżką oleju lnianego. Posyp podprażonymi pestkami słonecznika i chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Spróbuj też: Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
Zobacz też:
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu
Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta