Nie czekaj, aż awokado dojrzeje. Zrób to, a będzie miękkie w kilka minut

top.pl 11 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Masz twarde awokado i nie chcesz długo czekać, żeby dojrzało? Na szczęście jest na to sprytne rozwiązanie, za pomocą którego można przyspieszyć proces dojrzewania awokado, by móc cieszyć się jego kremową konsystencją zdecydowanie szybciej. Poznaj sposób na proste przygotowanie awokado do spożycia.

Awokado to niezwykle zdrowy owoc, który często wykorzystywany jest do przygotowania guacamole, a także jako dodatek do sałatek czy też na kanapki. Aby jednak tak było, awokado musi być odpowiednio miękkie i dojrzałe. Niestety często po powrocie ze sklepu okazuje się, iż jest twarde jak skała. Czy można coś na to zaradzić, by nie musieć czekać kolejnych kilku dni aż owoc osiągnie idealną konsystencję? Okazuje się, iż tak i to w banalny sposób.

Co zrobić, żeby awokado szybciej dojrzało? Przyda się torba papierowa

Dojrzałe awokado powinno być lekko miękkie, a jednocześnie sprężyste, kiedy delikatnie naciśniemy je palcem. Ponadto jego ogonek powinien był żółty, by wiedzieć, iż awokado jest gotowe do spożycia. Niestety niedojrzałe awokado jest tak samo rozczarowujące, jak to będące zepsute. Dobrze więc wiedzieć, jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, by uniknąć rozczarowania i móc gwałtownie je wykorzystać.

Jednym z najczęściej polecanych sposobów na szybkie dojrzewanie awokado jest umieszczenie go w papierowej torbie w towarzystwie jabłka lub też banana. Po zamknięciu torby wytworzy się w niej przytulne środowisko, które będzie sprzyjać szybszemu dojrzewaniu awokado.

A wszystko przez fakt, że jabłka i banany wydzielają etylen, czyli gaz, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Zamknięta torba zatrzymuje go w środku, przez co kumuluje się on w jednym miejscu i tym samym wpływa na przyspieszenie dojrzewania awokado. Dodatkowo położenie torby w ciepłym, nasłonecznionym miejscu sprawi, że awokado będzie już gotowe do spożycia po jednym lub dwóch dniach.

Zobacz także: Taki czosnek omijaj w czasie zakupów. To najgorszy wybór

Potrzebujesz dojrzałego awokado na już? Wykorzystaj piekarnik

Czasami zakupione awokado potrzebne jest jednak na już, więc nie ma czasu w to, by czekać choćby jeden dzień. W takiej sytuacji warto skorzystać z piekarnika. Co prawda efekt nie będzie dokładnie taki sam, jak w przypadku naturalnego procesu dojrzewania, jednak w kryzysowych przypadkach ta metoda będzie twoim sprzymierzeńcem.

To szybki trik, który pozwoli zmiękczyć awokado w mniej niż godzinę. W tym celu nagrzej piekarnik do 90 st. C i owiń awokado w folię aluminiową. Umieść owoc na blaszce i piecz przez następnych kilka minut, uważając przy tym, aby nie przesadzić.

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw owoc do wystygnięcia, zanim zaczniesz go kroić. Czas “pieczenia" będzie się różnić w zależności od stopnia twardości awokado. Dzięki temu trikowi ciepło piekarnika stymuluje produkcję etylenu i przyspiesza dojrzewanie.

Zobacz też:

Pakujesz się do sanatorium? O tym nie możesz zapomnieć

Jaką wodą myjesz podłogę? Zdziwisz się, ale temperatura ma znaczenie

Te "kwiatki" możesz jeść codziennie. Będziesz mieć po nich talię jak u osy

Idź do oryginalnego materiału