Niby zbyt banalne, ale jak już się je zrobi, to są o niebo lepsze od cynamonek. Cukiernik potwierdza

g.pl 3 tygodni temu
Zgodzicie się, iż nie ma nic bardziej kuszącego niż zapach świeżo upieczonych drożdżówek, który z kuchni roznosi się po całym domu. Drożdżówki z jabłkami to deser, który uwielbiają wszyscy. Są puszyste, słodkie i idealnie sprawdzają się na śniadanie, podwieczorek czy też jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. Co więcej, w mig przygotujesz je we własnej kuchni, choćby jeżeli nie jesteś mistrzem wypieków!
Drożdżówka z jabłkami i cynamonem to połączenie idealne, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Słodkie ciasto drożdżowe doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi jabłkami, a szczypta cynamonu dodaje im wyjątkowego aromatu i smaku. Taki wypiek nie tylko smakuje, ale też obłędnie pachnie i działa na nasze zmysły. Co więcej, przepis na drożdżówki z jabłkami jest bardzo uniwersalny i banalny. Można go modyfikować na różne sposoby. jeżeli macie takie życzenie możecie dodać rodzynki, kruszonkę lub orzechy. Dzięki temu każda drożdżówka może być nieco inna, ale zawsze pyszna i dopasowana do waszych upodobań.


REKLAMA


Zobacz wideo Drożdżówki z serem - pyszny zawijas


Przepis na drożdżówki z jabłkami, który zawsze wychodzi!
Przygotowaliśmy dla was przepis na szybkie drożdżówki z jabłkami, który zawsze wychodzi! jeżeli tylko macie chwilę wolnego to możecie pokusić się o wykonanie domowego, pysznego deseru. Składniki, które będą wam potrzebne to:


Mąka pszenna – 500 gramów
Świeże drożdże – 25 gramów
Ciepłe mleko – 250 mililitrów
Cukier – 80 gramów
Masło – 80 gramów
Jajko – 1 sztuka
Sól – szczypta


Do przygotowania nadzienia potrzebne będą:


Jabłka – 3 duże
Cukier – 2 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka


Natomiast, aby przygotować kruszonkę, musicie zgromadzić:


Masło – 50 gramów
Cukier – 50 gramów
Mąkę pszenną – 100 gramów


Na początku drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z niewielką ilością cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodajemy jajko, rozczyn drożdżowy oraz roztopione masło. Ze składników wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.


W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy je z cynamonem i cukrem przez kilka minut. Jabłka powinny być miękkie.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 10-12 części. Każdą z nich rozwałkujemy. W środek nakładamy farsz i zawijamy w bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I gotowe, smacznego!
Nie musisz być cukiernikiem, aby przygotować pyszne drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Wystarczy tylko kilka składników, trochę chęci i odrobina cierpliwości. Takie domowe wypieki nie tylko smakują lepiej niż sklepowe, ale też są zdrowsze i wypełniają dom aromatem, którego nie da się podrobić! Unoszący się w domu zapach ciasta drożdżowego i cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią. jeżeli zatem chcesz wprowadzić jesienny klimat do swojego mieszkania, to koniecznie przygotuj drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Nie pożałujesz!
Zobacz też: Nikt nie przyzna, iż lubi, ale każdy chętnie by zjadł. Hit z PRL-u i najdelikatniejszy rodzaj mięsa
Idź do oryginalnego materiału