Nazywają go "oliwą północy". Jest zdrowszy i tańszy od oliwy z oliwek

top.pl 1 tydzień temu
Oliwa z oliwek jest uznawana za niezwykle zdrową i poleca się stosować ją w kuchni. Warto jednak wiedzieć, iż choć w Polsce nie ma gajów oliwnych, na naszych polach uprawnych rośnie pewna niedoceniana roślina, która może z nimi konkurować. Chodzi o rzepak. Wytwarzany z niego olej rzepakowy jest rewelacyjną alternatywą dla oliwy z oliwek, a w dodatku wyróżnia się korzystniejszą ceną.

Olej rzepakowy to spożywczy olej roślinny, który wytwarza się z nasion rzepaku. Można go otrzymać na dwa sposoby — przez wytłoczenie lub wytłoczenie i rafinację (czyli oczyszczenie). W porównaniu z innymi olejami roślinnymi oba rodzaje oleju rzepakowego są bardzo cenione, przy czym ten z pierwszego tłoczenia jest lepszy jakościowo niż olej rafinowany. Produkt nazywany jest "oliwą północy" i wyróżnia się tak profilem odżywczym, jak i ceną. Dlaczego to dobry wybór?

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek. adekwatności oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to interesująca alternatywa dla oliwy z oliwek. Mają tyle samo tłuszczu i kalorii. Oliwa z oliwek zawiera jednak więcej kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, ale za to mniej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Oliwa z oliwek extra virgin może się jednak pochwalić większą zawartością antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. Z kolei olej rzepakowy wyróżnia się większą ilością witaminy E i witaminy K.

Wykazuje liczne adekwatności prozdrowotne, wpływając pozytywnie między innymi na układ sercowo-naczyniowy. Olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zadbać o ciśnienie, a zawarte w nim kwasy omega wykazują adekwatności przeciwzapalne. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają również pracę nerek i pomagają zadbać o skórę czy odporność.

Czytaj też: Takich bananów lepiej nie kupuj. Drobny szczegół ma znaczenie

Zastosowanie oleju rzepakowego. Jak przydaje się w kuchni?

Olej rzepakowy jest tańszym zamiennikiem oliwy z oliwek. Świetnie nadaje się do smażenia, choć nie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Co ciekawe, znajduje jednak również kosmetyczne zastosowanie - może być wykorzystywany na przykład do olejowania włosów. W dużych ilościach może być jednak odpowiedzialny za zespół metaboliczny. Nie należy zatem przesadzać z jego spożyciem.

Zobacz też:

Tak gwałtownie pozbędziesz się chwastów z ogródka. Bez drogich narzędzi i chemii

Kupiłeś za długie spodnie? gwałtownie skrócisz je bez nożyczek i maszyny do szycia

Pierzesz dywaniki łazienkowe w ten sposób? Lepiej więcej tego nie rób

Idź do oryginalnego materiału