Nazywają go białym złotem. Niepozorny owoc, który obniża poziom cukru i wzmacnia odporność

top.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Coraz większe zainteresowanie wśród Polaków wzbudza owoc nazywany “białym złotem”. I dobrze, ponieważ morwa biała, bo to właśnie o niej mowa, niesie ze sobą nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg korzyści zdrowotnych. Do tych najważniejszych zalicza się wsparcie dla serca, obniżanie poziomu cukru we krwi czy wzmacnianie odporności. Zalet morwy białej jest jednak o wiele więcej. Poznaj o nich najważniejsze informacje.

Morwa biała to niepozorny owoc, który jeszcze do niedawna był mało komu znany. Dzisiaj wzbudza coraz większe zainteresowanie ze względu na swoje wyjątkowe adekwatności. Te nietypowo wyglądające owoce mogą stanowić naturalne wsparcie organizmu i doskonałe uzupełnienie diety. Kto szczególnie powinien sięgać po morwę białą?

Morwa biała — roślina o niezwykłych owocach

Morwa biała to drzewa porastające Azję, choć w tej chwili spotkać je można również w innych częściach świata, w tym w Europie. Owoce morwy białej cenione są już od wieków i chętnie wykorzystywane w różnej postaci. Cechuje je specyficzny wygląd przypominający nieco jeżyny bądź maliny. Są jednak białe, z charakterystycznymi czarnymi kropeczkami.

Smak morwy białej jest natomiast delikatny i słodki z lekką domieszką kwaskowatości. Można go porównać do mieszanki jagód i miodu. Chętnie jedzona jest jako świeże owoce, ale również w postaci suszonej. Dodawana jest do herbat i koktajlów. Ponadto ochoczo wykonywane są z niej przetwory, takie jak dżemy, soki czy syropy.

Ceniona jest jednak nie tylko ze względu na smak, ale również przez wyjątkowe składniki odżywcze i wpływ na organizm. Nie ma więc nic w tym dziwnego, iż coraz więcej osób zwraca uwagę na te drobne owoce.

Zobacz też: Te owoce są najbardziej zanieczyszczone. Nie wystarczy, iż opłuczesz je pod wodą

Morwa to skarbnica zdrowia. Źródło witamin i minerałów

Morwa biała to niskokaloryczny owoc, będący prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Między innymi to cenne źródło takich witamin jak C, E, K, a także witamin z grupy B, które wspierają odporność, skórę oraz układ nerwowy. To również skarbnica minerałów, wśród których wymienia się żelazo, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy cynk.

Dodatkowo te niepozorne owoce dostarczają organizmowi błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, a także pomaga utrzymać prawidłową sylwetkę. Na tym jednak nie koniec. Morwa biała to także źródło antyoksydantów, takich jak flawonoidy czy resweratrol.

Może cię zainteresować: Tego owocu prawie nikt nie zna. Działa na włosy i skórę, a do tego przepysznie smakuje

Na co pomaga morwa biała? Wsparcie dla serca i odporności

Wobec tak imponującego bogactwa składników odżywczych morwa biała może wspierać organizm wielotorowo. Między innymi reguluje poziom cukru we krwi, gdyż zawiera związki, które hamują rozkład cukrów w jelitach. Dzięki temu obniża poziom glukozy we krwi, a więc szczególnie polecana jest dla diabetyków.

Ponadto wspiera serce i układ krążenia. Resweratrol zawarty w owocach obniża ciśnienie krwi, wspierając przy tym układ sercowo-naczyniowy. Morwa biała działa również przeciwzapalnie, a także chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami.

Zapobiega zaparciom oraz wspomaga zdrową florę bakteryjną. A wszystko to przez zawarty w owocach błonnik, który dba o zdrowie jelit i sprawne funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto regularne sięganie po morwę białą to cenne wsparcie dla układu odpornościowego, dzięki zawartości witaminy C oraz antyoksydantów. Dzięki temu wspierane są naturalne mechanizmy w organizmie, które chronią go przed infekcjami.

Zobacz też:

Szybko i bez wysiłku odśnieżysz całe podwórko. Wystarczy sznurek

Zapach deski po krojeniu cebuli nie będzie już problemem. Tak w łatwy sposób go usuniesz

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Otwieraj okna w tych godzinach

Idź do oryginalnego materiału