Nawet Włosi byli zaskoczeni. Pizza, którą zrobisz bez użycia piekarnika

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pizza z grilla zaskakuje nawet Włochów - Pyszności; foto: Canva


To, iż nadszedł sezon grillowy, nie oznacza przecież, iż zrezygnujemy z innej kulinarnej miłości naszego życia: pizzy. Tak się zresztą składa, iż to danie możemy połączyć z rodzinnym zjazdem i spędzaniem czasu w ogródku. Jak? Oto jedyna w swoim rodzaju i niepowtarzalna pizza z grilla! Włosi zamykają oczy, a nam ślinka cieknie!

Na ten czas wielu z nas czekało jak na zbawienie. Co prawda pogoda potrafi jeszcze spłatać figle, ale ostatecznie wiosna to wiosna i teraz już żaden spadek temperatury czy kapuśniaczek nie przegoni fanów grillowania z działek i ogrodów. Kiełbasy, karkówki, kurczak, szaszłyki, ryby… przy tym całym bogatym repertuarze dań z grilla zabrakło już chyba tylko jednego — pizzy.

pizza z grilla zaskakuje choćby Włochów – Pyszności; foto: Canva

Wiemy, iż czytając to, mogłeś uznać, iż ktoś tu postradał zmysły. Ale to nic w ten deseń! Pizza z grilla naprawdę istnieje, a przepis na nią jest bajecznie prosty. Jedynym przeciwskazaniem do jej wykonania jest obecność na grillu jakiegoś Włocha. Być może trzeba będzie choćby postawić twarde ultimatum: albo Włoch, albo pizza z rusztu. Jak dla nas wygrywa to drugie, ale ten wybór pozostawimy już tobie…

Pizza z grilla

Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • ser mozzarella
  • mix grillowanych warzyw: cukinia, bakłażan, cebula
  • pepperoni
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie

pizza z grilla zaskakuje choćby Włochów – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pizzę (możesz je kupić lub przygotować według tego przepisu) rozwałkuj i posmaruj z jednej strony oliwą z oliwek. Kiedy skończysz, natłuszczoną stronę pizzy połóż na rozgrzanym ruszcie.
  2. Po kilku minutach posmaruj oliwą drugą stronę ciasta i ostrożnie je przewróć (chyba iż robisz to jak prawdziwy włoski pizzaiolo).
  3. Na podpieczoną stronę pizzy wyłóż teraz wszystkie dodatki, od sosu pomidorowego zaczynając, a na ziołach prowansalskich i serze kończąc. Kiedy ten drugi się stopi, pizza powinna być już gotowa. Na wszelki wypadek włóż w ciasto zapałkę.
  4. Jeśli po wyjęciu okaże się sucha, oznacza to, iż pizza jest już idealnie… ugrillowana!

Zobacz też przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami:

Idź do oryginalnego materiału