Nawet nie wiesz, jaki skarb możesz mieć w ogródku. Tępisz na potęgę jako uciążliwy chwast

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Podagrycznik - Pyszności; Foto Canva.com


Pomimo tego, iż podagrycznik pospolity przez wielu jest traktowany jako chwast, to w kuchni i diecie ma naprawdę szerokie zastosowanie. A wszystko to, dzięki wyjątkowym adekwatnościom zdrowotnym. Pomaga na wiele ważnych dolegliwości i świetnie smakuje. Jakie adekwatności ma podagrycznik, jak smakuje i jak wygląda?

Większość osób choćby nie docenia tego, co ma na przysłowiowe wyciągnięcie ręki. Gdy weźmiesz pod uwagę popularne zioła, to z pewnością zwrócisz uwagę na fakt, iż większość osób je pomija. jeżeli już, to zamiast zbierać, woli je kupować. Tak wygląda sytuacja z podagrycznikiem pospolitym. Przez rolników uznawany jest za chwast. Dużo osób choćby nie zdaje sobie sprawy z faktu, iż taka roślina w ogóle istnieje. Dlaczego warto go spożywać i na jakie dolegliwości stosować? W tym artykule poznasz wszystkie najważniejsze właściwości podagrycznika.

Podagrycznik pospolity – co to takiego?

Zastanawiasz się nad tym, czym jest podagrycznik pospolity? Chyba każdy tak ma. Na pewno nie jest to zbyt popularna roślina, dlatego o jej skutecznym działaniu wiedzą tylko nieliczni. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych, bylina występująca w Europie, Azji i Ameryce Północnej, często rosnąca na łąkach, pastwiskach, brzegach rzek i innych wilgotnych terenach. Charakteryzuje się łodygami osiągającymi wysokość od 30 do 90 cm.

Podagrycznik – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Rośnie w przydrożnych rowach i na trawnikach. Wypij przed snem, zaśniesz jak dziecko

Jego liście są złożone z trzech głęboko wciętych segmentów, które nadają im charakterystyczny, delikatnie pierzastopodobny wygląd. Kwiaty są jaskrawożółte, pojedyncze, zebrane w luźne skupiska na szczycie łodygi. Podagrycznik kwitnie zwykle od maja do sierpnia, więc sezon na tę roślinę właśnie się rozpoczął. Nazwa podagrycznika nawiązuje do jednej z chorób – podagry, którą pomaga zwalczyć. Dlatego, jeżeli zamierzasz usunąć tę roślinę ze swojego ogrodu, dobrze jest zastanowić się nad tym dwa razy.

Jakie adekwatności ma podagrycznik?

Biorąc pod uwagę podagrycznik i jego adekwatności, trzeba podkreślić, iż ma on duże zastosowanie w medycynie i nie tylko. W tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywano tę roślinę jako środek przeciwgorączkowy i przeciwzapalny, jednak należy zaznaczyć, iż roślina ta zawiera trujące alkaloidy i może być niebezpieczna dla ludzi i zwierząt w większych ilościach. Podagrycznik pospolity ma również znaczenie dla przyrody, ponieważ stanowi pokarm dla niektórych owadów, takich jak motyle i pszczoły.

Liście podagrycznika pospolitego – Pyszności; Foto Canva.com

Jest także jednym z gatunków roślin wskazujących na dobry stan ekologiczny łąk i pastwisk, ponieważ preferuje naturalne, niezanieczyszczone środowiska. Stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, bo zawiera beta-karoten, witaminę C, cynk, żelazo, magnez, wapń, a także potas. Charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, jak też pozwala usunąć kwas moczowy z organizmu. Pamiętaj jednak, iż spożywany w zbyt dużych ilościach, może zaszkodzić.

Podagrycznik i jego zastosowanie w kuchni

Okazuje się, iż podagrycznik to nie tylko adekwatności lecznicze, ale również zastosowanie w kuchni. Do czego użyć podagrycznik? Na pewno będzie smacznym dodatkiem do wielu dań. Jego liście mają korzenny posmak i marchewkowy zapach. Możesz wykorzystać liście podagrycznika jako pyszny składnik sałatek, omletów czy tart. Ich unikalny smak i aromat wzbogacają te dania i nadają im niepowtarzalny charakter. Dodatkowo, z liści podagrycznika możesz przygotować wyśmienite pesto lub dodać je do zdrowych koktajli warzywnych.

Pamiętaj, by zamiast zwalczać podagrycznika, nauczyć się go wykorzystywać. Daje on możliwość cieszenia się smacznymi, zdrowymi i odżywczymi posiłkami.

Idź do oryginalnego materiału