Nawet babcine racuchy nie mają z nimi szans. Puszyste placuszki z jogurtu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placki jogurtowe - przepis. Fot. Pixabay


Placki jogurtowe to obłędnie pyszna propozycja na deser czy przekąskę w ciągu dnia. I choć niektórzy uważają, iż babcine racuchy są sto razy lepsze – to okazuje się, iż nie mają z nimi żadnych szans. Są puszyste jak chmurka, a na dodatek obłędnie aromatyczne i pyszne. Jak zrobić puszyste placki z jogurtu? Podpowiadamy.

Klasyczne racuchy odejdą w zapomnienie, jeżeli spróbujecie tych placuszków z jogurtu naturalnego. Na dodatek robi się je bardzo gwałtownie i błyskawicznie znikają z talerza. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli, więc warto przygotować od razu podwójną porcję! Zadbaj też o różnorodne dodatki, by smakowały jak najlepiej.

Puszyste placki z jogurtu naturalnego – przepis. Pogardzisz racuchami od babci

Do przygotowania placuszków z jogurtu naturalnego nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników ani urządzeń. Większość z potrzebnych składników na pewno bez robienia zakupów macie w swojej kuchni. Nie będzie potrzebny też mikser ani żaden inny kuchenny sprzęt. Jak zatem zrobić placki z jogurtu naturalnego? Podpowiadamy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1 dojrzały banan (opcjonalnie),
  • 180 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy lub kokosowy.

Sprawdź również: Szwedzkie ziemniaki zawojowały świat. Bajecznie wyglądają, smakują jak z ogniska

Przepis na placki jogurtowe z bananem. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do miski wkładamy dojrzałego obranego banana i rozgniatamy go widelcem na papkę. Wbijamy jajka i dodajemy jogurt.
  2. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy wybrany olej i nakładamy placki łyżką. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

Czytaj również: Woda nie gasi najlepiej pragnienia. Naukowcy stawiają na pierwszym miejscu zupełnie inny napój

Placki jogurtowe możemy podawać z ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się do tego truskawki, borówki czy nektarynki. Warto postawić również na masło orzechowe czy ulubione sosy – truskawkowy, czekoladowy czy słony karmel. Do dekoracji i urozmaicenia smaku możemy użyć również płatków migdałów. Smacznego!

Placki jogurtowe – przepis. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału