Nawet babcia nie robi takich racuchów. Dodaj odrobinę tego proszku do ciasta

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Racuchy z nietypowym dodatkiem - Pyszności; foto: Canva


Racuchy lepsze niż u babci? Niemożliwe! A jednak taki jest właśnie efekt dodania do klasycznego ciasta na racuchy połowy szklanki pewnego popularnego — zwłaszcza w menu dziecięcym — produktu. Zapamiętaj ten przepis, a zachwycisz choćby tych, którym do tej pory wydawało się, iż o tych pysznych plackach z jabłkami wiedzą już wszystko.

Wielotomowe poematy nie zawarłyby wszystkich przymiotów, jakimi winni jesteśmy opisać racuchy. Kiedy już na nic innego nie mamy ochoty — pojawiają się właśnie te placki. I nagle okazuje się, iż żołądek wcale nie był przepełniony, a my wprost nie możemy oderwać się od talerza. Przynajmniej do momentu, w którym przez cały czas są na nim racuchy. A to, trzeba przyznać, nie trwa zbyt długo.

Racuchy z nietypowym dodatkiem – Pyszności; foto: Canva

Trudno więc sobie wyobrazić, by racuchy były jeszcze smaczniejsze. Lepsze od babcinych. Wiemy, iż to mocne słowa; wiemy, iż mogły one wywołać niemałe oburzenia. A mimo to piszemy je z pełną odpowiedzialnością. Na własnej skórze — a raczej podniebieniu — przekonaliśmy się, iż jeden dodatek potrafi sprawić, by racuchy wyszły najlepsze na świecie. Czym jest ten tajemniczy produkt? Chodzi o… kaszę manną. Zobacz przepis, wciel go w życie i sam się przekonaj!

Racuchy z kaszą manną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jabłko
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, kaszą manną i szczyptą soli. Teraz zacznij miksować te składniki i stopniowo dodawaj do nich kefir. Używaj miksera do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  2. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Niektórzy preferują pokrojenie ich w drobne plasterki — ta decyzja należy do ciebie. jeżeli jednak zdecydujesz się na użycie tarki, postaraj się na koniec odsączyć z nich nieco soku. Owoc dodaj do przygotowanego ciasta i wymieszaj łyżką.
  3. Tak przygotowaną masę nakładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż racuchy po 1-2 minuty na stronę, na średnim ogniu. Na koniec odsącz je z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Kasza manna – Pyszności; foto: Canva

Idź do oryginalnego materiału