Naturalny probiotyk wzbogacony o białko. Sprawdzi się idealnie jako baza koktajli proteinowych

mamadu.pl 1 miesiąc temu
Kefir to król mlecznych przetworów: pyszny, kremowy, orzeźwiający, a do tego pełen dobroczynnych bakterii probiotycznych, które dbają o mikrobiom naszych jelit. Okazuje się jednak, iż może być jeszcze lepszy: wzbogacony dodatkową porcją białka stanie się świetną bazą koktajli proteinowych, a tym samym - idealną przekąską po treningu. Co dodać do kefiru, aby stał się prawdziwą bombą proteinową? Oto nasze receptury.


Kefir wysokobiałkowy to nowość od OSM Krasnystaw. Pod względem smaku nie nie różni się on od krasnostawskiego "klasyka" - jest tak samo kremowy i delikatny. I nic dziwnego: oba produkty powstają z tego samego mleka wysokiej jakości oraz są poddawane tym samym, naturalnym procesom fermentacji. Różnica polega na dodatku protein, dzięki czemu kefir wysokobiałkowy ma ich w jednej butelce aż 20 g.

Białko to makroskładnik, który przez wszystkie przypadki odmieniają dzisiaj nie tylko dietetycy, ale i pasjonaci sportu i rekreacji. Białko jest bowiem niezbędne do regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizyczny, a także wspomaga ich budowę.

Produkty bogate w białko dają poczucie sytości, które może pomóc w kontroli apetytu i utrzymaniu wagi. Sam kefir jest przy tym niskokaloryczny. Pod warunkiem więc, iż nie przesadzimy z dosmaczaniem go wysokocukrowymi dodatkami, wydaje się więc niemal idealną potreningową przekąską.

Wyliczając zalety kefiru, klasycznego czy też wysokobiałkowego, nie można zapomnieć również o tym, iż jest on bogaty w wapń, witaminy z grupy B (np. B12), a także fosfor i magnez, które wspierają zdrowie kości, układu nerwowego oraz - to chyba nie niespodzianka - układu mięśniowego.

Kefir jest także naturalnym źródłem elektrolitów (np. wapnia, magnezu, potasu), a także żywych bakterii probiotycznych, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową. To z kolei poprawia trawienie i ogólną odporność wspomaga odporność organizmu. Regularne spożywanie kefiru może również pomóc w regulacji metabolizmu.

Kefir wysokobiałkowy jako baza koktajli


Kefir z Krasnegostawu sam w sobie smakuje wyśmienicie, a do tego jest zapakowany w poręczną butelkę, więc łatwo zabrać go na trening czy do pracy. jeżeli jednak macie odrobinę czasu i chęci, możecie z łatwością przemienić go w pożywny koktajl - wystaczy przygotować odpowiednie składniki i wrzucić do blendera.

Zaletą kefiru z Krasnegostawu jako bazy koktajli jest to, iż oprócz wysokiej zawartości białka, nadaje się on choćby dla osób z lekką nietolerancją laktozy. Kefir jest bowiem z zasady łatwiejszy do strawienia, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają część tego właśnie cukru mlecznego podczas fermentacji.

Koktajl na bazie kefiru możecie przyrządzić z dowolnych owoców. Wbrew pozorom nadają się do tego również cytrusy, które będą stanowiły świetny dodatek w okresie zimowym (bogactwo witaminy C!).

Klasycznym składnikiem jest oczywiście banan jako źródło potasu i łatwoprzyswajalnych węglowodanów. Dodatkowym źródłem protein (oraz dobroczynnych tłuszczy) mogą być natomiast orzechy - czy to w formie płatków, na przykład migdałowych, czy też masła z orzeszków ziemnych lub nerkowców. Do koktajlu zawsze warto dorzucić też kilka jagód, na przykład borówek, które zapewnią sporą dawkę witamin i antyoksydantów.

Jeśli koktajl ma wam posłużyć za śniadanie, możecie dodać do niego płatki owsiane - stanie się zdecydowanie bardziej treściwy. Nie zapominajcie też o błonniku - łyżka siemienia lnianego lub posypka z ekspandowanych ziaren amarantusa zaspokoją jego dzienne zapotrzebowanie.

Jak więc widzicie opcji jest mnóstwo. Poniżej znajdziecie nasze ulubione kombinacje smakowe.

Koktajl malinowy


40 dag malin


1 Kefr wysokobiałkowy OSM Krasnystaw 420 g


1 pomarańcza


łyżeczka miodu


listki melisy do dekoracji


Maliny przebierz. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę, miąższ podziel na cząstki, obierz z białych błonek. Skórkę i miąższ pomarańczy Wlej kefir, zmiksuj na gładki mus. Dodaj miód do smaku i maliny, krótko zmiksuj tak, by maliny się lekko rozdrobniły. Koktajl udekoruj owocami i listkiem melisy.

Koktajl borówkowy


1 szklanka borówek


1/2 szklanki jogurtu naturalnego OSM Krasnystaw


1 szklanka Kefiru OSM Krasnystaw


pół banana


1 łyżeczka miodu


Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wstawić na 30 min do lodówki. Podawać schłodzony


Idź do oryginalnego materiału