Naturalne kotlety z kurczaka w pikantnym sosie – ulubiony przepis rodzinny

fajnainspiracja.pl 1 tydzień temu

Co częściej jadasz w domu? Naturalne mięso czy wolisz smażone steki? jeżeli masz w lodówce paczkę piersi z kurczaka lub indyka, przygotuj je według naszego przepisu – a konkretnie soczyste naturalne kotlety z kurczaka w pikantnym sosie. To bardzo popularne danie w naszym domu!

Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe

Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem


Naturalne kotleciki z kurczaka w pikantnym sosie

[co_zjemy]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki oleju
  • 1 KL papryczki chili
  • 1 KL rozgniecionych nasion kminu rzymskiego
  • 500 g wywaru z kurczaka (bulionu)
  • 1 łyżka drobnej skrobi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 KL cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku

Jak będziemy postępować:
  • Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju (2 minuty z każdej strony).
  • Usmażone mięso zdjąć z patelni, dodać chili i rozgniecione nasiona kminu rzymskiego i smażyć przez około minutę.
  • Wlać bulion, dodać sos sojowy, cukier, skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i doprowadzić do wrzenia.
  • Włożyć mięso do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Na koniec doprawić sos solą do smaku i podawać np. z frytkami lub ryżem gotowanym na parze.
Přejeme dobrou chuť!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis na naturalne kotlety z kurczaka w pikantnym sosie, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również przepisem na pieczone ziemniaki z czosnkiem i lekko pikantnymi wątróbkami z kurczaka.

Idź do oryginalnego materiału