W słoikach możemy przygotowywać nie tylko ogórki kiszone. Istnieje bowiem przepis na niezwykle smaczne ogórki faszerowane. Dzięki niemu w kilka chwil stworzymy nietypową przekąskę z ogórków, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu, grilla czy kolacji. Wystarczy odpowiednio naciąć warzywa i włożyć do nich pewny aromatyczny produkt. Sprawdź, jak zrobić faszerowane ogórki, aby zachwycić ich smakiem wszystkich gości. To prostsze niż myślisz!
Takich ogórków jeszcze nie jadłeś - czym się wyróżniają?
Chcąc przygotować ogórki w nieco innym niż tradycyjnym wydaniu, warto poznać poniższy przepis, za pomocą którego zrobimy przetwory w zupełnie nowej odsłonie. Smak takich ogórków będzie znacznie bardziej intensywny i zrobi większe wrażenie niż popularne ogórki małosolne lub zwykłe kiszone.
Wystarczy przygotować faszerowane ogórki, które dopiero po wypełnieniu ich pewnym składnikiem, trafiają do słoików. Jest to świetny i smaczny sposób na zrobienie ogórków w nowej formie. Będą one świetną przekąską na najbliższe miesiące.
Czytaj również: Zrób to ekspresowe ciasto z jabłkami, a zapomnisz o tradycyjnej szarlotce
Co potrzebujemy, aby zrobić faszerowane ogórki?
Przygotowanie przetworów musimy zacząć od wybrania dobrych ogórków. Najlepiej kupić te świeże, dojrzałe i jędrne. Oprócz tego będziemy potrzebowali kilku innych składników, które dopełnią smaku naszych nietypowych, faszerowanych ogórków.
Oto co trzeba przygotować, aby móc zrobić te przetwory:
- 2 kg ogórków,
- 1,5 l wody,
- koperek,
- 1 główkę czosnku,
- ocet,
- sól,
- cukier.
- słoiki.
Jak przygotować faszerowane ogórki? Ten przepis jest niezawodny
Po naszykowaniu niezbędnych składników możemy przejść do robienia ogórków. Na początek do garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie obcinamy końcówki ogórków i dokładnie je myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy przez dwie minuty i przekładamy je do zimnej wody.
Kolejnym krokiem jest obranie ząbków czosnku i pokrojenie ich na mniejsze części. Następnie nacinamy ogórki wzdłuż i do każdego otworu wkładamy kawałki czosnku. Ogórki układamy w słoikach i do każdego wsypujemy 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. Wlewamy także pół szklanki octu na każdy słoik, a na wierzchu układamy umyty koperek. Całość zalewamy wodą, a słoiki szczelnie zamykamy. Smacznego!
Zobacz też:
Nazywają go owocem bogów. Pozwala schudnąć i wygładza skórę
Ta sezonowa zupa smakuje jak w restauracji. Zrób, póki główny składnik jest tani
Nie tylko kompot. Zrób śliwki w occie z przepisu siostry Anastazji, a domownicy zaniemówią z wrażenia