Nasze prababki dodawały go do rosołu, by poprawić jego smak. Teraz mało kto zna ten patent

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bluszczyk kurdybanek - Pyszności; Foto gettyimages.com


Bogactwo przypraw, które stosuje się w kuchni, powoduje iż jesteś w stanie wydobyć z określonego dania wszystko, co najlepsze. Niektóre są bardziej, inne mniej znane. Do przypraw, które odeszły w zapomnienie na pewno należy zaliczyć bluszczyk kurdybanek, który niegdyś był jedną z najpopularniejszych dodatków w każdej polskiej kuchni. Jakie ma adekwatności i dlaczego popadł w zapomnienie?

Nie da się ukryć, iż każda przyprawa, którą wykorzystujesz w kuchni, nie tylko poprawia smak przygotowanego przez ciebie dania, ale również ma wiele adekwatności prozdrowotnych. I taki właśnie jest bluszczyk kurdybanek, którym niegdyś wzbogacano smak zup, a zwłaszcza rosołu. Z biegiem lat, popadł w zapomnienie, głównie z powodu natki pietruszki, która stała się zdecydowanie popularniejsza. Dobrze jest jednak zainteresować tą przyprawą ze względu na jej wyjątkowe adekwatności.

Bluszczyk kurdybanek, kocimorda, kudroń – czy zapomniana przyprawa powróci do łask?

Być może ta przyprawa nie jest ci dobrze znana. Występuje ona również pod wieloma innymi nazwami, takimi jak: kurdybanek, bluszczyk ziemny, obłożnik, kondratek, płożnik, kocimorda, kumdran czy kudroń. Występuje niemal wszędzie – w przydrożnych rowach, na łąkach, w zaroślach i na skraju lasów. Bluszczyk kurdybanek był przyprawą wykorzystywaną przez twoich przodków, a jego wielkim miłośnikiem był król Jan III Sobieski, który miał go przy sobie podczas swojej wyprawy wiedeńskiej, by złagodzić ewentualne rany.

Bluszczyk kurdybanek – Pyszności; Foto gettyimages.com

Był przyprawą cenioną ze względu na walory kulinarne, jak i adekwatności lecznicze. Jeszcze na początku XIX wieku był jedną z najbardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni. Wszystko jednak zmieniło się z biegiem czasu. Trendy związane ze zdrowym odżywianiem sprawiły, iż bluszczyk zaczął powracać do łask. jeżeli zależy ci na jego wykorzystaniu do celów leczniczych, to najlepiej będzie użyć świeżych listków, zebranych w kwietniu i maju, a jako przyprawy, dobrze będzie go użyć w postaci ususzonej. Naprawdę warto – sprawdź, dlaczego.

Bluszczyk kurdybanek – Pyszności; Foto gettyimages.com

Jakie adekwatności ma bluszczyk kurdybanek?

Dlaczego bluszczyk kurdybanek to dobry wybór? Z pewnością, niezwykle istotne będą tu walory smakowe, jak i adekwatności zdrowotne, dzięki którym jego popularność znowu stopniowo rośnie. Wykorzystanie go w kuchni, a szczególnie w medycynie nie jest przypadkowe. Warto podkreślić, iż liście bluszczyka kurdybanka mają w sobie wiele olejków eterycznych, saponin, garbników, prowitaminy A, witaminy C, kwasów fenolowych, soli mineralnych oraz flawonoidów.

Napar – Pyszności; foto: Pexels

Najważniejsze adekwatności, którymi może pochwalić się bluszczyk kurdybanek, to przede wszystkim:

  • napary z niego przygotowane poprawiają apetyt;
  • działa przeciwzapalnie i regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego;
  • roślina skutecznie odtruwa wątrobę;
  • korzystnie wpływa na metabolizm;
  • działa bakteriobójczo;
  • wzmacnia odporność;
  • przyspiesza regenerację skóry;
  • poprawia drożność górnych dróg oddechowych.

Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni?

Oprócz adekwatności medycznych, niezwykle ważne jest jego kulinarne zastosowanie. Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, bluszczyk kurdybanek był stosowany jako główna przyprawa do rosołu i innych popularnych zup. Okazuje się, iż można go wykorzystać również jako dodatek do wielu innych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Wiedz, iż jego liście mają intensywny aromat oraz korzenny, przyjemny i lekko gorzkawy smak.

Rosół – Pyszności; foto Adobe Stock

Kudroń możesz wykorzystać do:

  • przyprawiania zup, w tym rosołu;
  • warto wzbogacić nim kulinarne specjały, przygotowane na bazie ziemniaków – np. placki ziemniaczane;
  • świetny dodatek do sałatek;
  • wzbogaci smak omletów czy jajecznicy;
  • świetny dodatek do twarożku;
  • urozmaici smak kotletów mielonych, sosów oraz pasztetów;
  • świetny dodatek do aromatycznego pesto z bazylii;
  • może posłużyć jako dodatek do herbaty, w przypadku problemów żołądkowych.

Szukasz pomysłów na wielkanocne dania? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą:

Idź do oryginalnego materiału