Konfitura z czerwonej porzeczki
Dżem lub konfitura z czerwonej porzeczki to uniwersalny dodatek do wielu przysmaków. Znakomicie sprawdza się do serów pleśniowych podanych z bagietką we francuskim stylu lub jako dodatek do domowych gofrów, naleśników lub racuchów.
Nalewka z czerwonej porzeczki
Dorosłym smakoszom polecamy zrobić domową nalewkę z owoców czerwonej porzeczki. W ten sposób porzeczki nasiąkną spirytusem i będzie można wykorzystać je np.: do pieczenia mięs lub drożdżówek z kruszonką. Samą nalewkę warto stosować z umiarem i przyjmować w niewielkich ilościach poprawiających trawienie.
Dowiedz się więcej o nalewce z czerwonej porzeczki:
Nalewka z czerwonej porzeczki pomoże na trawienie, odporność i nadciśnienie
Czerwona porzeczka już powoli zaczyna dojrzewać na krzaczkach w ogródku, a w warzywniakach i sklepach spożywczych można już kupić dojrzałe owoce. Jest ona dość kwaśna, ale wiele osób lubi taki smak, a…
Ciasto z porzeczkami i budyniową pianką
Czerwona porzeczka to znakomity składnik domowych wypieków. Nadaje się do przygotowania ciast kruchych, ucieranych i drożdżówek z ciasta na jagodzianki. Można uwieńczyć kleksem bezy lub hojną garścią kruszonki. Zachęcamy do przygotowania ciasta kruchego z czerwonymi porzeczkami i budyniem. Takie ciasto będzie idealnie pasować do filiżanki czarnej kawy. Decydując się na tartę z czerwonymi porzeczkami, warto udekorować ją uprażonymi płatkami migdałowymi, które podkreślają słodko-kwaśny smak owoców.
W naszej galerii zebraliśmy 7 pomysłów na dania z czerwoną porzeczką
Domowy kompot z czerwonej porzeczki
Nasze mamy i babcie często przygotowywały aromatyczne i proste w wykonaniu kompoty. w okresie można przygotować napój z czerwonej porzeczki z kilkoma liśćmi świeżej mięty. Ponadto świetnie smakuje połączenie porzeczek z innymi sezonowymi owocami np.: malinami, truskawkami i agrestem.
Dressing do sałatki
Rozgniecione czerwone porzeczki wymieszane z oliwą, solą i pieprzem będą pysznym dressingiem do letnich sałatek. Kilka liści sałaty można zestawić z grillowaną piersią indyka, ulubionym serem i polać owocowym winegretem z użyciem czerwonych porzeczek.
Kanapka z masłem orzechowym
Zdecydowanie najprostszą przekąską w ramach deseru będzie kanapka z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym. W Stanach Zjednoczonych znana jest pod akronimem PBJ, czyli peanut butter and jam. Aby zrobić je na sposób amerykański, należy opiec jedną lub dwie kromki chleba tostowego, rozsmarować masło orzechowe i na wierzchu masła warstwę dżemu z czerwonej porzeczki. Warto dodać, iż nada się każdy dżem mający słodko-kwaśne nuty smakowe np.: z agrestu lub truskawek.
Krem czekoladowy i porzeczki
Warto wiedzieć, iż czerwone porzeczki świetnie smakują z ganachem czekoladowym. Dodatkowo stanowią znakomitą dekorację przez kolorystyczny kontrast. Czerwonymi porzeczkami można udekorować domowy tort czekoladowy, albo przekroić na dwie lub trzy części i rozsmarować grubą porcję dżemu pomiędzy blatami kakaowego biszkoptu. Takie ciasto pięknie wygląda oblane domową polewą czekoladową.
Mamy nadzieję, iż nasze pomysły przypadną wam do gustu i wypróbujecie je w zaciszu własnych kuchni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: