Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Jaki jest najlepszy pomysł na obiad na słodko? Oczywiście zapiekane naleśniki. A nadziane serem i zapieczone w kremowym sosie budyniowym to już w ogóle petarda! Zapraszam na rozpływające się w ustach zapiekane naleśniki, które kochają dzieci i dorośli. Smakują pysznie na ciepło i na zimno.

TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na obiad na słodko.

Nadzienie serowe do naleśników to ser z wiaderka połączony z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkiem, wzbogacony o dodatek rodzynek. W tym przepisie ubijam osobno białko, aby nadzienie było lekkie i kremowe niczym puch. Zamiast sera z wiaderka sprawdzi się także twaróg w kostce. Trzeba go tylko zmielić, rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę.

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Sos, którym zalewam naleśniki przed pieczeniem, to sos powstały z połączenia mleka, kwaśnej śmietany, jajka i cukru. Jest płynny, ale po zapieczeniu zastyga i wygląda niczym lekki budyń. Sos ten sprawia, iż naleśniki nie są twarde ani suche. Są za to mięciutkie w środku i na zewnątrz.

Do naleśników z serem bardzo lubię podawać świeże owoce jagodowe. A wierzch naleśników przed podaniem oprószam cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie mój sposób na zapiekane naleśniki z serem i dajcie znać jak Wam smakowały

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Więcej przepisów na naleśniki

  • Naleśniki z serem zapiekane w śmietance
  • Naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone i malinami
  • Naleśniki serowo-orzechowe
  • Naleśnikowa stefanka z jagodami

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Zapiekane naleśniki w sosie budyniowym wprost rozpływają się w ustach. To świetny pomysł na obiad na słodko.

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Składniki (3-4 porcje):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • olej do smażenia
  • NADZIENIE SEROWE:
  • 300g sera z wiaderka,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki rodzynek (50g),
  • 1 duże jajko,
  • SOS BUDYNIOWY:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cukru wanilinowego (8g),
  • 3 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia,
  • owoce do podania

Przygotowanie:

NALEŚNIKI: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Smażenie naleśników

Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.Z tego przepisu powinno wyjść około 10 naleśników.

Naleśniki - przepis podstawowy

*Będziemy potrzebowali około 7 naleśników do zapiekania. W zależności od średnicy Twojej patelni możesz uzyskać więcej lub mniej naleśników.

NADZIENIE SEROWE: W misce umieszczamy ser z wiaderka, cukier, cukier wanilinowy i żółtko. Miksujemy je chwilkę razem do połączenia. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką. Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

Białko ubijamy dopiero chwilkę przed nałożeniem farszu na naleśniki. Nie ubijamy go wcześniej, bo nadzienie serowe wtedy może podejść wodą.

* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.

** Zamiast sera z wiaderka można użyć twarogu półtłustego. Wówczas rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez praskę. Możecie spokojnie użyć 1 kostki czyli 250g. Nie ma potrzeby otwierania kolejnej porcji. A dodajcie dodatkowo łyżkę kwaśnej śmietany.

Przygotowanie nadzienia serowego

Na każdego naleśnika wykładamy 2 łyżki nadzienia serowego. Nadzienie serowe wykładamy na środek. Następnie zakładamy na siebie boki naleśników tworząc paczuszkę.

Naleśniki nadziewamy i składamy

Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Użyłam okrągłego naczynia o średnicy 28cm. W naczyniu układamy naleśniki. Najlepiej jak naleśniki będą obok siebie, lekko na siebie zachodząc.

SOS BUDYNIOWY: W misce umieszczamy mleko, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i jajko. Miksujemy do połączenia składników na małych obrotach miksera. Przygotowanym sosem zalewamy naleśniki.

Naleśniki w naczyniu zalewamy przygotowanym sosem budyniowym

Naleśniki zapiekamy pod przykryciem około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Odkrywamy je tak 5-7 minut przed końcem, aby lekko się zarumieniły.

Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem. Można podać do nich świeże owoce.

Życzę smacznego!

Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym

Jeśli przygotujesz naleśniki zapiekane to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Naleśniki na słodko


#dla dzieci #obiad na słodko #rodzynki #ser twarogowy

Idź do oryginalnego materiału