Naleśniki z serem na podwieczorek. Tradycyjny przepis na sycące naleśniki. Ten smak pamiętamy z dzieciństwa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Tradycyjne naleśniki z serem najczęściej podaje się na obiad lub na podwieczorek. Kostkę twarogu łączy się z jogurtem naturalnym, maślanką lub śmietaną. Latem można podawać naleśniki z serem z porcją świeżych owoców lub musem owocowym. Polecamy prosty przepis na domowe naleśniki z serem.

Naleśniki z serem – przepis tradycyjny

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: około 40 minut.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 220 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: szczypta cukru i łyżka klarowanego masła do smażenia.

Nadzienie z twarogu:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią.

Jak zrobić naleśniki z serem?

Przygotowanie:

  1. Składniki na naleśniki należy wymieszać w misce do uzyskania masy o konsystencji śmietany.
  2. Ciasto naleśnikowe należy odstawić na 20 minut (można je także wstawić na ten czas do lodówki), aby naleśniki były łatwiejsze do smażenia.
  3. Na rozgrzanej patelni do naleśników należy smażyć złotobrązowe placki. Można to zrobić na łyżce klarowanego masła.
  4. W trakcie 15 minut, gdy ciasto naleśnikowe jest odstawione do napęcznienia glutenu, przygotuj farsz z twarogu.
  5. Do głębokiej miski lub talerza należy włożyć twaróg, jogurt naturalny i opcjonalnie cukier. Całość rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej masy. Mogą pojawić się w niej grudki sera.
  6. Usmażone naleśniki można przekładać nadzieniem z sera i od razu podawać.

Naleśniki z koglem-moglem

W bogatszej wersji naleśniki z serem można zrobić z dodatkiem ubitego kogla-mogla. Dodaje się go do farszu z twarogu i przekłada nim naleśniki. Można także dodać do środka namoczone w wodzie lub rumie rodzynki. Takie naleśniki z serem układa się w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapieka przez 10-15 minut w 180° Celsjusza.

Czytaj także:Tradycyjne naleśniki z truskawkami jak sprzed lat. Przepis na placki nadziewane twarogiem. Oto smak dzieciństwa doprawiony obłędną przyprawą

Dodatki do naleśników z serem

Do nadzienia z twarogu można także dodać posiekane bakalie. Na wierzchu świetnie prezentują się uprażone płatki migdałowe, podpieczone orzechy laskowe lub orzechy włoskie. Przed podaniem naleśniki z serem można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Alternatywą wobec naleśników z serem na słodko jest zrobienie wytrawnego farszu ze szczypiorkiem, cebulą lub czosnkiem. Taka wersja może też znaleźć smakoszy wśród osób, które nie lubią słodkich przekąsek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału