Naleśniki z parówką – przepis na antyinflacyjne danie
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut ( w tym 15 minut na połączenie się składników ciasta)
Składniki na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 220 g mąki pszennej,
- szczypta soli.
Nadzienie na naleśniki z parówkami:
- 5 łyżek ketchupu lub ostrej musztardy,
- 100 g żółtego sera np.: cheddara,
- 12 parówek z indyka,
- 2 łyżki szczypiorku.
Opcjonalnie do panierowania:
- 1 jajko,
- 80 g bułki tartej.
Jak zrobić naleśniki z parówkami?
Przygotowanie:
- Składniki na naleśniki należy dokładnie wymieszać na masę o konsystencji gęstej śmietany.
- Ciasto naleśnikowe należy odstawić na 15 minut, aby naleśniki były łatwiejsze do smażenia.
- Na rozgrzanej patelni do naleśników należy smażyć złotobrązowe placki.
- Przy końcu smażenia naleśników należy zagotować wodę w garnku i obgotować parówki.
- Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Gotowe naleśniki należy smarować wybranym sosem, posypać startym żółtym serem, a na koniec zawinąć z parówką w rulon.
- Przed podaniem naleśniki z parówką należy posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Opcjonalnie naleśniki à la hot dogi można panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Jeśli lubicie rozpływający się ser żółty, to naleśniki z parówkami można ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 170° Celsjusza przez 10 minut. Tak powstaną rozpływające się w ustach zapiekane naleśniki z parówkami i serem w piekarniku.
Dodatki do naleśników z parówkami
W latach 90. XX wieku podstawowy przepis na naleśniki z parówkami zaczęto urozmaicać nowymi składnikami i łączyć je z produktami przypływającymi z zagranicy. W ten sposób powstał przepis na naleśniki po meksykański z parówkami. Do farszu dodaje się:
- kukurydzę konserwową,
- fasolę czerwoną z puszki,
- czosnek,
- cebulę,
- pokrojoną paprykę.
Często też do naleśników inspirowanych kuchnią Meksyku dodaje się ostrą paprykę w proszku lub suszone oregano. Kolejnym często spotykanym składnikiem dodawanym do farszu są pieczarki. Zachęcamy, aby przed umieszczeniem ich w naleśnikach przesmażyć pokrojone grzyby na oleju lub maśle.
Jak wybrać parówki?
Aktualnie w sklepach można znaleźć parówki na wagę lub sprzedawane w plastikowych tackach. Ważne, aby wybierać parówki o wysokiej zawartości mięsa (nawet 93%) nieoddzielonego mechanicznie. Świetnie sprawdzają się parówki drobiowe o delikatnej konsystencji. Warto spróbować też parówek z indyka bez dodatku konserwantów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: