Naleśniki wychodzą zdecydowanie smaczniejsze. Ewa Wachowicz zdradziła trik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Naleśniki na słodko czy wytrawnie? - Pyszności; foto: Canva


Naleśniki to jedna z najpopularniejszych potraw nie tylko w Polsce, ale i na świecie. To jednak nie zmienia faktu, iż ich „wersje” zmieniają się w zależności od regionu. W Indonezji przyrządza się je z mąki ryżowej, a w Malezji — z sosem z orzeszków ziemnych. A jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz? Oto jej sposób na wakacyjne naleśniki na słodko!

Jesteśmy naocznymi świadkami wzrostu popularności naleśników w wersji wytrawnej. Restauracje serwujące takie specjały cieszą się relatywnie dużym ruchem i prześcigają się wzajemnie w pomysłowości. Słone sosy grzybowe, warzywne nadzienie, a choćby mięso w cieście — to już standard, na dodatek naprawdę smaczny.

Naleśniki na słodko czy wytrawnie? – Pyszności; foto: Canva

A jednak naleśniki na słodko przez cały czas są faworytem wielu z nas, a orędownikami tej „jedynie słusznej” opcji są przede wszystkim dzieci. Z całą pewnością to właśnie one jako pierwsze rzucą się do spróbowania naleśników z przepisu Ewy Wachowicz. To oczywiście nie oznacza, iż dorośli pozostaną wobec nich obojętni. O nie, już po samym wyglądzie tych placuszków jesteśmy przekonani o tym, iż zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. A zresztą: sprawdź to sam i koniecznie daj nam znać, jakie masz odczucia!

Ewa Wachowicz prezentuje: naleśniki na słodko

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka palonego masła lub oliwy,
  • 250 g białego sera,
  • 5 łyżek śmietanki,
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji,
  • truskawki, maliny, borówki, porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszaj. Dodaj mąkę i całość zmiksuj.
  2. Stopniowo dodawaj wodę gazowaną i miksuj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tak przygotowane ciasto odstaw teraz na pół godziny.
  3. Usmaż z obu stron na odrobinie palonego masła lub oliwie.
  4. Biały ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietankę i całość wymieszaj.
  5. Każdego naleśnika wysmaruj teraz przygotowanym nadzieniem serowym, a truskawki, maliny, borówki i porzeczki pokrój i ułóż na nim. Całość zawiń — Ewa Wachowicz wykorzystała tu metodę „na ruloniki”, bo to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie

Idź do oryginalnego materiału