Naleśniki. Przepisy na ciasta naleśnikowe i farsze do naleśników. Puszyste i tradycyjne, na słono i słodko

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Marta Gawełek


Naleśniki to pomysł na pyszny obiad. Jak zrobić dobre, puszyste ciasto naleśnikowe i farsz do naleśników? Zebraliśmy najlepsze przepisy naszych Czytelników na naleśniki – puszyste, tradycyjne i cienkie oraz rewelacyjne farsze! Zobaczcie!

Kochamy naleśniki. I trudno się dziwić. Puszyste ciasto na naleśniki z pysznym farszem to pomysł na rewelacyjny obiad, który zadowoli największych smakoszy.

Zrobienie dobrego, puszystego ciasta na naleśniki wcale nie zajmie dużo czasu (szczególnie o ile będziemy smażyć naleśniki na dwóch patelniach). Farsz też można zrobić błyskawicznie, więc pyszny obiad możemy wyczarować w kilka chwil.

  • Tego jeszcze nie jadłeś! Pomysły na nietypowe obiady

Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła

Wykonanie ciasta naleśnikowego
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Ma być gładkie, bez żadnych grudek. Odstawić na około pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu.

Pyszne, puszyste ciasto naleśnikowe możemy nadziewać dowolnie - na słono i na słodko! fot. pixabay

Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne naleśniki naszych Czytelników:

  • Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem
  • Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami
  • Cynamonowe naleśniki z jabłkami
  • Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym
  • Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej
  • Pikantne naleśniki z pieczarkami i kaszą jaglaną
  • Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
  • Naleśniki ze szpinakiem i bryndzą zapiekane w sosie beszamelowym
  • Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli

Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem [PRZEPIS]

Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem - przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy


Składniki na nadzienie serowe

  • 1/2 kg sera białego chudego
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami [PRZEPIS]

Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami. Fot. Iwona Borowiec

Składniki na puszyste naleśniki

  • 3 szklanki mleka
  • 3 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • trochę cukru
  • olej

Wykonanie
Mleko i wodę wlać do wysokiego naczynia, wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Całość miksować do momentu, aż nie będzie grudek.
Pod koniec wlać ok. łyżeczkę oleju, żeby ciasto nie przywierało podczas smażenia.
Odstawić ciasto na około pół godziny. A potem zabrać się do smażenia, najlepiej jeżeli nie ma nikogo w domu. W przeciwnym razie, nie nadążymy smażyć, a na koniec prażone jabłka i tak zjemy solo łyżeczką... Można smażyć jednocześnie w dwóch patelniach, żeby poszło sprawniej. Gotowe naleśniki smarujemy np. prażonymi jabłkami, rolujemy i zjadamy od razu.

Składniki na prażone jabłka

  • jabłka (najlepiej szara reneta)
  • cukier do smaku
  • woda
  • cynamon (opcjonalnie)

Wykonanie
Nie ma nic łatwiejszego i… pyszniejszego niż jabłka prażone.
Po prostu musimy mieć szare renety lub inne jabłka o matowej w dotyku skórce – te rozsmażą się na pewno. Jabłka obieramy i kroimy wprost do garnka na mniejsze kawałki, dodajemy cukru do smaku i podlewamy kapką wody. Prażymy do momentu, aż będą pyszne. Ewentualnie dodajemy cynamon. Takie jabłka smakują solo, w naleśniku, na bułce czy też jako nadzienie tarty na kruchym spodzie.
Przepis Iwony Borowiec

Cynamonowe naleśniki z jabłkami [PRZEPIS]

Cynamonowe naleśniki z jabłkami. Fot. Stanisław Romek

Składniki na 8-10 naleśników:

  • 230 g mąki
  • 230 ml mleka
  • 2 jajka
  • 180 ml wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na farsz:

  • 1 kg jabłek
  • cukier

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania naleśników

Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym [PRZEPIS]

Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym. Fot. Małgorzata Bykowska

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 400 ml wody gazowanej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • łyżka czarnego sezamu

Składniki na farsz do naleśników

  • filet świeżego łososia bez skóry
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • świeży szpinak
  • śmietana 30 proc.
  • czosnek
  • łyżka masła

Wykonanie
Ciasto naleśnikowe. Do miski wlać, wodę, mleko, wbić jajka. Miksować dosypując mąkę, szczyptę soli i łyżkę sezamu . Do ciasta wlać odrobinę oleju, żeby przy smażeniu naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeden naleśnik spokojnie wystarczy na osobę. Placki usmażyć na złoty kolor.
Farsz. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i piec w 180 stopniach 10 minut. W momencie kiedy łosoś się piecze, przygotować sos. W rondelku podgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek i świeży szpinak. Dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać niewielką ilością śmietany, doprawić solą , czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować do momentu, aż się zredukuje.
Całość zmiksować blenderem, o ile to konieczne, ponownie podgrzać. Na gotowe placki naleśnikowe nałożyć rozdrobnionego widelcem łososia, zawinąć w rulonik. Naleśniki polać sosem szpinakowym.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej

Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej [PRZEPIS]

Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej. fot. pixabay

Składniki ciasto naleśnikowe

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag roztopionego masła
  • 25 dag mąki

Składniki na farsz do naleśników

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy meksykańskiej
  • łyżeczka ostrej papryki
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 cebule
  • mały przecier pomidorowy
  • olej

Wykonanie
Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe.
Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę.
Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.

Pikantne naleśniki z pieczarkami i kaszą jaglaną [PRZEPIS]

Pikantne naleśniki z pieczarkami i kaszą jaglaną. Fot. Monika Marmuźniak

Składniki na naleśniki

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma

Składniki na farsz

  • cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • sól, pieprz
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie
Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko.
Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki.
Przepis Moniki Marmuźniak

Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem [PRZEPIS]

Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Dodatkowo

  • szczypiorek

Wykonanie:
Naleśniki: Do mleka dodać jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem zmiksować. Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć cienkie naleśniki.
Farsz do naleśników: Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem.
Na środek naleśników nałożyć porcję pieczarek. Posypać startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki złożyć w sakiewki i związać szczypiorkiem.
Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta [PRZEPIS]

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Fot. Marta Gawełek

Składniki na farsz

  • szpinak brykiet (opakowanie)
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pomidor
  • ser feta
  • sól, pieprz

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Wykonanie
Szpinak podsmażyć na maśle przez ok. 10-12 min. W połowie smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz.
Składniki ciasta na naleśniki zmiksować na gładko. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowy naleśnik posmarować szpinakiem oraz dodać trochę sera feta. Zwinięte naleśniki udekorować serem feta.
Przepis Marty Gawełek

Naleśniki ze szpinakiem i bryndzą zapiekane w sosie beszamelowym [PRZEPIS]

Naleśniki ze szpinakiem i bryndzą zapiekane w sosie beszamelowym. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki na naleśniki

  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • mleko ok 0,5 l
  • ewentualnie trochę wody
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 bryndza
  • 25 dag białego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • plaster boczku
  • pomidory w puszce
  • ser żółty

Składniki na sos beszamelowy

  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
Jajko rozbełtać z mlekiem, dodawać po trochę mąki i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gładkie i lejące. Mleko można rozmieszać z wodą. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Rozmrozić i odparować szpinak, połączyć go z białym serem i bryndzą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kostkę, usmażony boczek. Farsz zawijać w naleśniki.
Zrobić beszamel: rozpuścić masło, rozprowadzić je z mąką, dolewać po trochę mleka, cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na spód naczynia żaroodpornego rozprowadzić nieco sosu, ułożyć warstwę naleśników, polać sosem i znowu ułożyć naleśniki. Górę polać sosem, wyłożyć pomidory z puszki, całość posypać żółtym serem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min.
Przepis Katarzyny Skuty

Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli [PRZEPIS]

Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 3 paczuszki kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
  • 200 g fasoli czerwonej
  • szklanka drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • garść kolendry
  • 3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Odcedzić i blenderem zmiksować ją na gładką masę (konsystencja gęstego ciasto naleśnikowe). Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Usmażyć naleśniki.
Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości i ubić dzięki tłuczka. Dodać posiekane pomidory, zioła, czosnek, musztardę i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Naleśniki można podać z sosem pomidorowym, jogurtowym lub dowolnym sosem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

  • Kuchnia polska według naszych Czytelników
  • TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
  • Przepisy na tradycyjne polskie zupy
  • TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego
  • TOP 12 dań z wieprzowiną i wołowiną
  • Kurczak w słodkim sosie chili z mlekiem kokosowym
  • Najlepsze przepisy na zapiekanki: z makaronem i ziemniakami
  • Zupy ogórkowe naszych Czytelników
  • Domowa pizza na chlebie
  • Najlepsze przepisy na zupę gulaszową
  • Drożdżowe bułeczki na ciepło z farszem z kurczaka
  • Francuskie ślimaki z salami
Najlepsze przepisy z ciasta francuskiego Sprawdź!
Idź do oryginalnego materiału