Naleśniki. Przepisy na ciasta naleśnikowe i farsze do naleśników. Puszyste i tradycyjne, na słono i słodko
stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. Marta Gawełek
Naleśniki to pomysł na pyszny obiad. Jak zrobić dobre, puszyste ciasto naleśnikowe i farsz do naleśników? Zebraliśmy najlepsze przepisy naszych Czytelników na naleśniki – puszyste, tradycyjne i cienkie oraz rewelacyjne farsze! Zobaczcie!
Kochamy naleśniki. I trudno się dziwić. Puszyste ciasto na naleśniki z pysznym farszem to pomysł na rewelacyjny obiad, który zadowoli największych smakoszy.
Zrobienie dobrego, puszystego ciasta na naleśniki wcale nie zajmie dużo czasu (szczególnie o ile będziemy smażyć naleśniki na dwóch patelniach). Farsz też można zrobić błyskawicznie, więc pyszny obiad możemy wyczarować w kilka chwil.
Tego jeszcze nie jadłeś! Pomysły na nietypowe obiady
Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy
Składniki na ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
2 łyżki masła
Wykonanie ciasta naleśnikowego Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dobrze wymieszać rózgą lub mikserem. Ma być gładkie, bez żadnych grudek. Odstawić na około pół godziny, aby wszystko się dobrze połączyło. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pokrytej cieniutką warstwą tłuszczu.
Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne naleśniki naszych Czytelników:
Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem
Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym
Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej
Pikantne naleśniki z pieczarkami i kaszą jaglaną
Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki ze szpinakiem i bryndzą zapiekane w sosie beszamelowym
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli
Klasyczne, tradycyjne naleśniki z serem [PRZEPIS]
Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
cukier waniliowy
Składniki na nadzienie serowe
1/2 kg sera białego chudego
1 serek homogenizowany waniliowy
2 żółtka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Wykonanie Ciasto naleśnikowe. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu. Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami [PRZEPIS]
Składniki na puszyste naleśniki
3 szklanki mleka
3 szklanki wody gazowanej
2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
trochę cukru
olej
Wykonanie Mleko i wodę wlać do wysokiego naczynia, wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Całość miksować do momentu, aż nie będzie grudek. Pod koniec wlać ok. łyżeczkę oleju, żeby ciasto nie przywierało podczas smażenia. Odstawić ciasto na około pół godziny. A potem zabrać się do smażenia, najlepiej jeżeli nie ma nikogo w domu. W przeciwnym razie, nie nadążymy smażyć, a na koniec prażone jabłka i tak zjemy solo łyżeczką... Można smażyć jednocześnie w dwóch patelniach, żeby poszło sprawniej. Gotowe naleśniki smarujemy np. prażonymi jabłkami, rolujemy i zjadamy od razu.
Składniki na prażone jabłka
jabłka (najlepiej szara reneta)
cukier do smaku
woda
cynamon (opcjonalnie)
Wykonanie Nie ma nic łatwiejszego i… pyszniejszego niż jabłka prażone. Po prostu musimy mieć szare renety lub inne jabłka o matowej w dotyku skórce – te rozsmażą się na pewno. Jabłka obieramy i kroimy wprost do garnka na mniejsze kawałki, dodajemy cukru do smaku i podlewamy kapką wody. Prażymy do momentu, aż będą pyszne. Ewentualnie dodajemy cynamon. Takie jabłka smakują solo, w naleśniku, na bułce czy też jako nadzienie tarty na kruchym spodzie. Przepis Iwony Borowiec
Cynamonowe naleśniki z jabłkami [PRZEPIS]
Składniki na 8-10 naleśników:
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na farsz:
1 kg jabłek
cukier
Dodatkowo
cukier puder do posypania naleśników
Wykonanie Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku. Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe! Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”
Naleśniki z łososiem w sosie szpinakowym [PRZEPIS]
Składniki na ciasto naleśnikowe
400 ml wody gazowanej
300 ml mleka
2 jajka
30 dag mąki
łyżka czarnego sezamu
Składniki na farsz do naleśników
filet świeżego łososia bez skóry
sól
pieprz czarny
pieprz cytrynowy
gałka muszkatołowa
cytryna
świeży szpinak
śmietana 30 proc.
czosnek
łyżka masła
Wykonanie Ciasto naleśnikowe. Do miski wlać, wodę, mleko, wbić jajka. Miksować dosypując mąkę, szczyptę soli i łyżkę sezamu . Do ciasta wlać odrobinę oleju, żeby przy smażeniu naleśniki nie przywierały do patelni. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeden naleśnik spokojnie wystarczy na osobę. Placki usmażyć na złoty kolor. Farsz. Łososia posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i piec w 180 stopniach 10 minut. W momencie kiedy łosoś się piecze, przygotować sos. W rondelku podgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek i świeży szpinak. Dusić około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać niewielką ilością śmietany, doprawić solą , czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotować do momentu, aż się zredukuje. Całość zmiksować blenderem, o ile to konieczne, ponownie podgrzać. Na gotowe placki naleśnikowe nałożyć rozdrobnionego widelcem łososia, zawinąć w rulonik. Naleśniki polać sosem szpinakowym. Przepis Małgorzaty Bykowskiej
Okleśniki, czyli naleśniki według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Okleśnej [PRZEPIS]
Składniki ciasto naleśnikowe
1/2 litra mleka
4 jajka
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
5 dag roztopionego masła
25 dag mąki
Składniki na farsz do naleśników
1/2 kg mięsa wieprzowego, zmielonego
2 ząbki czosnku
łyżka przyprawy meksykańskiej
łyżeczka ostrej papryki
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
2 cebule
mały przecier pomidorowy
olej
Wykonanie Z podanych składników wyrobić na gładką masę ciasto naleśnikowe. Cebule i czosnek pokroić na drobno, potem podsmażyć na smalcu lub oleju, według gustu, dodać do tego zmielone mięso i smażyć dalej, potem dodając pozostałe składniki. Na samym końcu dopiero dołożyć fasolę i kukurydzę. Nałożyć farsz na usmażone naleśniki i zwinąć tak samo jak krokiety.
Pikantne naleśniki z pieczarkami i kaszą jaglaną [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
25 dag mąki
2 jajka
250 ml wody gazowanej
250 ml mleka
szczypta soli
łyżka oleju
przyprawy: papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, oregano, pieprz, kurkuma
Składniki na farsz
cebula
10 dużych pieczarek
sól, pieprz
2/3 szklanki kaszy jaglanej
Wykonanie Rozbełtać jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko, wodę i olej. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko. Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć. Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć. Farsz zawinąć w naleśniki. Przepis Moniki Marmuźniak
Naleśniki nieco inaczej - sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i serem [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Farsz:
400 g pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
sól
pieprz
oliwa
Dodatkowo
szczypiorek
Wykonanie: Naleśniki: Do mleka dodać jajko, mąkę oraz sól. Wszystko razem zmiksować. Na patelni z rozgrzanym olejem usmażyć cienkie naleśniki. Farsz do naleśników: Pieczarki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie smażyć pieczarki razem z cebulą przez około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem. Na środek naleśników nałożyć porcję pieczarek. Posypać startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki złożyć w sakiewki i związać szczypiorkiem. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Przepis Katarzyny Jaworek
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta [PRZEPIS]
Składniki na farsz
szpinak brykiet (opakowanie)
2 ząbki czosnku
mały pomidor
ser feta
sól, pieprz
Składniki na ciasto naleśnikowe
200 g mąki
200 ml mleka
200 ml wody
jajko
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie Szpinak podsmażyć na maśle przez ok. 10-12 min. W połowie smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w kostkę pomidor oraz sól i pieprz. Składniki ciasta na naleśniki zmiksować na gładko. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowy naleśnik posmarować szpinakiem oraz dodać trochę sera feta. Zwinięte naleśniki udekorować serem feta. Przepis Marty Gawełek
Naleśniki ze szpinakiem i bryndzą zapiekane w sosie beszamelowym [PRZEPIS]
Składniki na naleśniki
1 jajko
mąka pszenna
mleko ok 0,5 l
ewentualnie trochę wody
olej do smażenia
Składniki na farsz
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 bryndza
25 dag białego sera
2 ząbki czosnku
plaster boczku
pomidory w puszce
ser żółty
Składniki na sos beszamelowy
łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie Jajko rozbełtać z mlekiem, dodawać po trochę mąki i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gładkie i lejące. Mleko można rozmieszać z wodą. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Rozmrozić i odparować szpinak, połączyć go z białym serem i bryndzą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kostkę, usmażony boczek. Farsz zawijać w naleśniki. Zrobić beszamel: rozpuścić masło, rozprowadzić je z mąką, dolewać po trochę mleka, cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na spód naczynia żaroodpornego rozprowadzić nieco sosu, ułożyć warstwę naleśników, polać sosem i znowu ułożyć naleśniki. Górę polać sosem, wyłożyć pomidory z puszki, całość posypać żółtym serem. Potrawę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min. Przepis Katarzyny Skuty
Naleśniki z kaszy gryczanej z nadzieniem z czerwonej fasoli [PRZEPIS]
Składniki
3 paczuszki kaszy gryczanej jasnej, niepalonej
200 g fasoli czerwonej
szklanka drobno posiekanych suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazylii
garść kolendry
3 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
1/2 łyżeczki płatków chilli
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Wykonanie Kaszę zalać na noc zimną wodą. Odcedzić i blenderem zmiksować ją na gładką masę (konsystencja gęstego ciasto naleśnikowe). Gdyby ciasto było za gęste dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego. Usmażyć naleśniki. Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości i ubić dzięki tłuczka. Dodać posiekane pomidory, zioła, czosnek, musztardę i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Naleśniki można podać z sosem pomidorowym, jogurtowym lub dowolnym sosem. Przepis Agnieszki Delkowskiej
Kuchnia polska według naszych Czytelników
TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Przepisy na tradycyjne polskie zupy
TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego
TOP 12 dań z wieprzowiną i wołowiną
Kurczak w słodkim sosie chili z mlekiem kokosowym
Najlepsze przepisy na zapiekanki: z makaronem i ziemniakami