Naleśniki owsiane

dietetykaga.pl 1 rok temu
Naleśniki to potrawa, którą lubią nie tylko dzieci. Zwłaszcza, gdy robi się ciepło na dworze chętniej sięgamy po lekkie posiłki. Taką potrawą mogą być naleśniki bez cukru, bez mąki pszennej. Polecam wypróbować naleśniki owsiane. Dobre dla zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą. Wysoka zawartość błonnika zapewni nam poczucie sytości na dłużej niż naleśniki z mąki pszennej.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 g rozdrobnionych płatków owsianych na mąkę owsianą
  • kropla oleju do posmarowania patelni
  • 100 g twarogu półtłustego
  • pół banana
  • kilka truskawek do ozdoby
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • cynamon do posypania

Wykonanie:

  1. Jajko, mleko i mąkę owsianą blenduję.
  2. Smażę na rozgrzanej patelni wysmarowanej lekko olejem.
  3. Nadziewam twarogiem wymieszanym z bananem.
  4. Całość ozdabiam truskawkami, jogurtem i cynamonem.

Z podanej porcji wyszły mi 2 duże naleśniki owsiane, które dostarczą nam 512kcal, 38g białka, 54g węglowodanów, 16 g tłuszczy i 5 g błonnika.

Idź do oryginalnego materiału