Naleśniki bezglutenowe. Przepis na pyszne i delikatne naleśniki z mąki kukurydzianej. Jak zrobić bezglutenowe naleśniki?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Naleśniki to proste, cienkie placuszki, lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Można przygotować je na wiele sposobów. Mam dla ciebie przepis na taki przysmak w wersji bezglutenowej, którą docenią szczególnie osoby na diecie, dbające o linię, a także uczulone na gluten. Naleśniki z mąki kukurydzianej są delikatne, cieniutkie i pyszne. Przekonaj się jak wyśmienicie smakują i wypróbuj przepis na naleśniki bezglutenowe.

Przepis na naleśniki bezglutenowe

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na ok. 12 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 230 g mąki kukurydzianej lub innej mąki bezglutenowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni.

Zobacz także: Bezglutenowe ciasteczka owsiane. Najlepszy przepis na słodką przekąskę

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?

  • Jajka wbij do dużej miski Dodaj cukier i sól.
  • Wlej mleko i wsyp mąkę.
  • Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Powinno być nieco lejące, jak śmietana. jeżeli jest za gęste, to dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj.
  • Patelnię natłuść olejem i rozgrzej.
  • Wlej dwie łyżki ciasta na patelnię i rozprowadź, na kształt koła.
  • Smaż z oby stron na złoty kolor.

Naleśniki bezglutenowe. Przepis na pyszne i delikatne naleśn...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału