Przepis na naleśniki bezglutenowe
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na ok. 12 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 ml mleka,
- 230 g mąki kukurydzianej lub innej mąki bezglutenowej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia patelni.
Zobacz także: Bezglutenowe ciasteczka owsiane. Najlepszy przepis na słodką przekąskę
Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?
- Jajka wbij do dużej miski Dodaj cukier i sól.
- Wlej mleko i wsyp mąkę.
- Zmiksuj całość na gładkie ciasto. Powinno być nieco lejące, jak śmietana. jeżeli jest za gęste, to dolej odrobinę wody i ponownie zmiksuj.
- Patelnię natłuść olejem i rozgrzej.
- Wlej dwie łyżki ciasta na patelnię i rozprowadź, na kształt koła.
- Smaż z oby stron na złoty kolor.
+9
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: