Naleśniki ale jakie!

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Ile razy w miesiącu smażycie naleśniki? Ja przynajmniej 2 razy w miesiącu. Korzystam z mojego wiele razy wypróbowanego przepisu na ciasto naleśnikowe, ale nadzieniem lubię zrobić niespodziankę. Prawda jest taka, iż smak naleśników zależy od nadzienia. Zatem pożywne, smaczne, zdrowe i domowe naleśniki to te pysznym nadzieniem.

Domowe naleśniki – cienkie, czy grube, bezglutenowe czy pszenne, na śniadanie, obiad lub kolację!

Naleśniki to jedno z tych dań, które potrafią zadowolić niemal każdego. Cienkie, grube, pszenne, bezglutenowe – wybór jest ogromny! Dodatkowo, naleśniki świetnie sprawdzają się na każdą porę dnia: od śniadania, przez obiad, aż po kolację. Co niektórzy jedzą naleśniki na deser. jeżeli usmażymy naleśniki z perfekcyjnego ciasta naleśnikowego to będą one idealne na każdą okazję.

Cienkie naleśniki – klasycznie!

Cienkie naleśniki, często nazywane francuskimi crępes, to prawdziwa klasyka. Delikatne, miękkie i elastyczne, idealnie nadają się do zawijania różnych nadzień. Mogą być podawane na słodko z dżemem, czekoladą lub owocami, albo na słono z serem, szpinakiem czy szynką. Sekretem idealnie cienkich naleśników jest rzadkie ciasto.

Mój przepis właśnie pozwala na usmażenie takich cienkich naleśników, które je się z przyjemnością bez zapychania.

Grube naleśniki – amerykańskie pancakes

Grube naleśniki, znane jako amerykańskie pancakes, są bardziej puszyste i sycące. Wykorzystuje się w nich proszek do pieczenia, co nadaje im lekkości i sprawia, iż pięknie rosną na patelni. Idealnie pasują na śniadanie, polane syropem klonowym, miodem lub posypane owocami.

Bezglutenowe naleśniki – dla wszystkich!

Domowe naleśniki bezglutenowe to świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Można je przygotować z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub mieszanki mąk bezglutenowych. Smakują równie dobrze jak tradycyjne naleśniki, a do tego są lekkostrawne. Często robię naleśniki bezglutenowe z cieciorki.

Cienkie crepes z dżemem jabłkowym i waniliowym serkiem

Naleśniki to danie uniwersalne. Na śniadanie świetnie sprawdzą się cienkie crępes z owocami i jogurtem lub pancakes z syropem klonowym. Na obiad można przygotować je w wersji wytrawnej z mięsem, serem, warzywami czy grzybami. Crepes z dżemem jabłkowym i waniliowym serkiem dodatkowo oprószone cynamonem to świetny pomysł na lekki posiłek. Takie naleśniki serwowałam dzisiaj mojej rodzinie. Dżem z jabłek gotowałam wczoraj. Co niektórzy byli ciekawi, do czego go wykorzystam. Kiedy usłyszeli, iż będą naleśniki z dżemem ich twarze rozjaśniły się uśmiechem. Kto nie lubi naleśników?

Cienkie naleniki crepes

Drukuj
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 20 min 20 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

5 jajek

150 g pszennej mąki

500 ml mleka

100 ml zimnej wody

olej kokosowy do smażenia

Nadzienie do naleśników

słoik dżemu jabłkowego

250 g kremowego twarożku o smaku waniliowym

Przygotowanie:

  1. Zmiksować ciasto na naleśniki z podanych składników. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Smażyć cienkie naleśniki na patelni o średnicy 28 cm.
  2. Posmarować każdy naleśnik waniliowym serkiem, a potem dżemem z jabłkiem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału