Najszybszy sposób na rozdzielenie żółtek od białek. Wystarczy, iż weźmiesz ząbek czosnku

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: rozdzielenie żółtek od białek nigdy nie było prostsze - Pyszności; foto: Canva


Czegoś takiego prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. Oto trik, który pozwoli ci na rozdzielenie żółtek od białek dosłownie w sekundę. Nie uwierzysz, ale wszystko za sprawą czosnku i odrobiny wiedzy z dziedziny chemii.

Jeśli pieczesz ciasta albo przyrządzasz domowy majonez czy inne sosy, to na pewno musiałeś się już nieraz zmierzyć z problemem, jaki sprawia rozdzielenie żółtka od białka. choćby najbardziej cierpliwi kucharze potrafią przy tym nieźle rzucać mięsem. jeżeli takiego znasz, koniecznie przekaż mu trik, który zaraz ci przedstawimy. Pewnie zastanawiasz się już, co ma z tym wspólnego czosnek. Chociaż brzmi to absurdalnie, to za moment się wszystkiego dowiesz. Gwarantujemy, iż będziesz w szoku i od razu pognasz na testowanie tego patentu!

Rozdzielenie żółtek od białek nigdy nie było prostsze – Pyszności; foto: Canva

Rozdzielenie żółtka od białka dzięki czosnku

Doktor Pablo to nickname Pawła Starzaka, który w mediach społecznościowych pokazuje, ile frajdy potrafią sprawić domowe eksperymenty. To właśnie on zamieścił ostatnio na Facebooku, w którym rozprawia się z rozdzielaniem żółtka od białka. Mężczyzna na początku napomknął o znanym już wcześniej patencie, polegającym na „zassaniu” żółtka butelką. Ale co zrobić, jeżeli nie mamy pod ręką butelki? Wtedy właśnie do akcji wkracza czosnek.

Jak tłumaczy Doktor Pablo, rozdzielenie żółtka od białka trzeba poprzedzić natarciem palców ząbkiem czosnku. Okazuje się, iż opuszki pokrywają się wtedy lepką substancją — merkaptanem — i tworzą formę „przyssawki”. Teraz możesz spokojnie wbić jajko na talerz i po prostu ściągnąć palcami żółtko. Chwycisz je i przetransportujesz na drugi talerz bez najmniejszego problemu.

Magia? Nie, po prostu nieco bardziej zaawansowana chemia. Występujące w czosnku cząsteczki siarki, wodoru i węgla odpowiadają za jego specyficzny zapach. Merkaptany, o których wspomniał Doktor Pablo, to inaczej tiole, uwalniane podczas nacierania palców czosnkiem siarkowe odpowiedniki alkoholi. Są na tyle lepkie, iż z ich pomocą od razu chwycisz za żółtko, które już ci się nie wyślizgnie. Teraz możesz już spokojnie lecieć to przetestować!

Idź do oryginalnego materiału